Установените количества фипронил в българските яйца са под стойностите, смятани за опасни, увериха от Българската агенция за безопасност на храните. Вчера се разбра, че е спряно производството на яйца от трима български производители, заради употреба на забраненото вещество. В средата на август българските власти уверяваха, че на пазара няма замърсени с инсектицида яйца.
"По данни на Европейския орган за безопасност на храните опасна концентрация на фипронил е над 0.72 мг/кг. При установените у нас яйца е 0.027 мг/кг – доста по-малко", обясни пред Би Ти Ви зам.-изпълнителният директор на БАБХ Тодорка Янковска.
"Няма място за паника, в тези продукти количеството е незначително", коментира Янковска но и изтъкна установената концентрация е над пределно допустимото за храни ниво, което е 0.005 мг/кг. Тя добави, че продължава установяването къде има яйца, заразени с опасния инсектицид. Обясни, че препаратът се отделя дълго време, а агенцията все още очаква излизането на резултати от изследването на някои партиди.
"Ако се окаже, че източникът на тези дезинфекциращи продукти е един и снабдява цяла Европа, може да се окаже и че много подобни яйца сме изяли. Но не се притеснявам, ще си направя закуска с яйца, количествата са малки, по-скоро нормата е много рестриктивна", коментира в студиото Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители". Той все пак посочи, че откриването и оповестяването на проблема е важно, за да се избегне повтарянето му в бъдеще.
Освен открития фипронил в произведени в България яйца, в последните седмици БАБХ засече и внос на партиди яйчен меланж, замърсени с веществото, последната - от Германия с общо количество от 1440 кг. Скандалът с фипронила избухна в началото на август, след като редица германски хранителни вериги изтеглиха внесени холандски яйца, тъй като беше установено, че са заразени с инсектицида. Фипронилът (Fipronil) е силно токсично вещество, което се използва за защита на реколта и във ветеринарната медицина за борба с бълхи, кърлежи и хлебарки.
Dnevnik.bg
Коментари
Добави коментар