На 8 декември празнуваме студентския празник и традицията повелява той да се полее с обилни количества алкохол. Освен че има весел повод за бивши, настоящи и бъдещи студенти и приятелите им (или в общи линии за всички), оказва се, че за прекаляването с алкохол има и някои обективни причини извън повода и собствената мярка. Например вида на алкохола, разбира се, също пола и телесната маса на празнуващите, темпото и условията, в които се развива напиването, но дори и... формата и големината на чашата.
Научен експеримент на университите в Айова и "Корнел" от 2014 г., цитиран в списание "Тайм", показва в подробности какви са факторите за прекаляване, като се изключи личната липса на мярка. Учените дават и съвети как да им се противодейства в името на по-приятна вечер и по-малко главоболие на следващия ден.
1. Коварното вино
От разнообразието от бира, твърд алкохол или вино, с които човек може да се напие, учените предупреждават най-силно срещу наглед най-безобидното и изтънченото - виното. С него най-лесно се препива, смятат изследователите, защото от една страна, от него бързо могат да се изпият големи количества преди да започне да се усеща, и от друга страна - най-трудно се следи общото погълнато количество.
Докато твърдият алкохол идва в шот или чаша на по 50 или 100 мл и бързо постига търсения ефект, а бирата е в бутилка или халба с винаги сходно количество и се пие по-бавно, виното се налива в разнообразни по височина и широчина чаши, а течността се поема по-бързо и лесно от другите, установили учените. За експериментите те използвали доброволци студенти, на които било позволено за определен период да си наливат колкото и каквото искат в различни ситуации и чаши с различни големини.
2. Бездънни чаши
При презареждането с вино студентите били най-щедри, поглъщайки много повече, отколкото биха им сервирали в бар, и то главно заради лъжовната големина на винените чаши. В по-широките чаши хората си наливали по близо 12% повече, отколкото в по-тесните чаши. Когато държели чашата в ръка докато наливат, вместо да я оставят на масата, сипвали по 12.2% повече количество, защото според обяснението на учените дори минималното движение пречи на преценката за обема на чашата.
А при сравнение между червено и бяло вино при еднакви чаши, тези с бялото си наливали по 9.2% повече от другите, защото заради слабия контраст на течността и стъклото, чашата им се струвала по-празна.
3. Пол и тегло
И в експеримента, както и според световната статистика в реалния свят, мъжете пият повече от жените. В лабораторията участниците в експеримента, представители на мъжкия пол, си наливали средно по 9% повече в чашите от жените.
Мъжете с висок индекс на телесната маса (BMI), т.е. с наднормено тегло пък изпреварвали всички, като си сипвали по близо 20% повече, отколкото мъжете с нормално тегло. Оказало се, че за жените теглото не играе такава роля.
4. Темпо и мярка
Като опит за установяване на добра мярка, учените поставили правило на студентите - когато презареждат чашата си, да е само до средата. Мъжете с наднормено тегло най-често забравяли правилото и в резултат изпили почти с една трета повече алкохол от останалите. Мъжете с нормално тегло пили с 26% повече отколкото би трябвало спрямо правилото, докато жените намалили нормата дори повече и при равносметката накрая се оказало, че са изпили с 27% по-малко, отколкото им било позволено.
Като превенция на махмурлука, от американското списание припомнят и някои "златни правила" на празнуването с алкохол - придържане към умерено темпо с по едно питие на час; комбиниране с храна и вода; добър сън преди и след запоя.
Дневник
Коментари
Добави коментар