Проблемите в МВР няма да се решат с отпускането на още 100 млн. лв. за заплати. Вътрешното министерство е едно от най-нереформираните и свръхнаселените и пари не бива да се отпускат без реформи. Това е записано в позиция на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за обещанието на премиера Бойко Борисов да се дадат пари за увеличение на полицейските заплати, за да спрат протестите по време на европредседателството, съобщава в днешния си брой в. "Сега".

"Година след година всички наблюдаваме постоянния натиск за увеличаване на разходите за сектор "Сигурност". Пак година след година ние НЕ забелязваме подобряване на усещането на гражданите за гаранции за собствената им сигурност или за защитата на тяхното имущество. Сектор "Сигурност" и по-специално МВР си остават НЕреформирани и "свръхнаселени". Едновременно с това обещаната превенция на престъпността остава на ниско ниво, а разкриваемостта не бележи ръст", пише в позицията на асоциацията.

Работодателите припомнят, че България е сред страните, които отделят най-много средства за сектор "Сигурност", а в същото време разкриваемостта е ниска.

Според тях разходите за сигурността се нуждаят не от повишаване, а от преосмисляне на начина им на харчене.

Според асоциацията трябва рязко да се съкрати администрацията в МВР и с парите да се увеличат заплатите на полицията. Бизнесът вижда изхода в рязко съкращаване на чиновническите длъжности за сметка на повишаване заплатите на хората, които работят "на терен" - очи в очи с криминалната престъпност. "Това е огромен резерв за повишаване броя на хората, които работят на терен, за увеличение на заплатите им и за рязко подобряване на техническата им осигуреност", пише в позицията.

Работодателите призовават управляващите да направят радикална реформа в сектор "Сигурност" и да спрат с безсмисленото наливане на средства без задължение за ефективност. Асоциацията заявява, че подкрепя честните полицаи, които имат основания за недоволство най-вече когато става дума за екипирането им и за неясноти и непрозрачност при провеждане на обществени поръчки.

Миналия четвъртък България официално пое европредседателството. За същия ден бе насрочен полицейски протест. Преди това обаче премиерът Бойко Борисов извика на среща в Министерския съвет представителите на синдикатите и ръководството на МВР. На нея обеща допълнителни 100 млн. лв. за полицейски заплати, макар преди това вътрешният министър Валентин Радев многократно да беше заявявал, че пари за увеличение няма. Такова бе направено в началото на годината с отпускане на 55 млв. лв. повече за бюджета на МВР. След което Радев заяви, че не разбира за какво още протестират полицаите.

Иначе след срещата при Борисов и зам.-вътрешният министър Красимир Ципов и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заявиха, че отпуснатите пари не са сделка, за да няма протести.

Полицейски протест в четвъртък все пак имаше, но на следващия ден най-големият полицейски синдикат обяви, че временно спира протестите, които провежда от миналата година на всеки празник на полицията.

Дневник