Трифон Зарезан е един от най-българските празници, отбелязваме го само ние. С него се дава началото на селскостопанската работа през годината. Това каза днес при зарязването на лозята един от най-големите производители на вино Цанко Станчев.

Ритуалът по зарязването на лозята бе извършен в един от масивите край Шумен, собственост на Станчев и Николай Тончев. В него, освен домакините, се включиха кметът Любомир Христов, заместник-кметът Боян Тодоров, секретарят на общината Диан Димитров.

Да е богата реколтата на всички винопроизводители в Шуменско, пожела кметът Любомир Христов, а на домакините Цанко Станчев и Николай Тончев – да пият хубавото си вино само с приятели.

Във Велики Преслав днес отбелязаха Трифон Зарезан за 55-ти път, съобщиха от общината. В старата българска столица денят на винарите и лозарите се чества още от 1963 г.

Днес отбелязването на Трифон Зарезан започна от 9 часа сутринта, когато бе отслужена литургия в храма „Св.Св. Петър и Павел“ в града. След това бяха обявени и победителите в конкурса „Баш винар“. Категориите, в които се състезаваха участниците бяха две – за бяло и червено вино. За „Баш винар“ при червените вина бе определен място – Даниел Стоименов. Негови подгласници станаха Светослав Стоименов и Николай Николов. Най-доброто бяло вино в конкурса тази година предложи Димо Бодуров, а втора и трета награда получиха Асен Асенов и  Желязко Неделчев.

За доброто настроение на всички гости и граждани се погрижиха странджанската певица Жечка Сланинкова и оркестър „Странджа“.

След края на празничната програма, гостите се отправиха към лозовия масив на „Винекс Преслав“, където се извършиха ритуално зарязване и водосвет. 

Над 12 000 декара са лозята в Шуменска област, като за тях се грижат повече от 900 земеделски стопани.  Те отглеждат 11 500 дка с винени сортове, а останалите са с десертни. На площ от около 700 декара са разположените разсадници, сочат данните на Областна дирекция „Земеделие“ в Шумен.

Според специалистите близо 50% от общите площи с лозя се субсидират  от европейски програми за подпомагане на земеделците.

В областта над 3000 дка са лозята, от които се произвежда вино със защитено географско указание и те се намират в землищата на 10-те общини на областта. Шуменският край е известен с белите си вина Шардоне, Мускат отонел, Совиньон блан, Немски ризлинг, а от червените - Каберне совиньон и Мерло. Всички те са със защитено наименование на произход. Средният добив  от винените сортове е 700 кг от декар, а от десертните - 600 кг.

ШУМ.БГ