Във Велики Преслав отбелязаха 140 години от Освобождението на България.

Тържествата започнаха още вчера вечерта, когато на площада тържествена заря-проверка събра граждани и гости на града, за да отдадат почит на геройски загиналите за Свободата на България, съобщиха от пресцентъра на кметството.

В нея взеха участие роти от военнослужещи към Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ – гр. Шумен, представители на РК „Традиция“  – „7-ми пехотен Преславски Полк“, Градски духов оркестър „Михаил Биков“ – гр. Шумен и ученици от всички общински училища.

Днес тържествата продължиха още от сутринта  със заупокойна молитва за всички, загубили живота си в името на Свободата. Малко по-късно бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите за Свободата на Велики Преслав, след което градът бе озвучен от концерт на Градски духов оркестър „Михаил Биков“- гр. Шумен.

„Днес за 140 път заставаме прави и свеждаме глави пред на 400 паметници и паметни плочи, запечатали ликовете и имената на стотици знайни и незнайни войници, наши предци-опълченци, водили най-тежката битка в живота си – тази за Освобождението на свидната ни родина България“, каза в словото си кметът на Велики Преслав Александър Горчев.  Той отбеляза също, че Свобода на България е била скъпо заплатена.  „В ден като днешния трябва винаги да напомняме за възкръсването на България, с което започна нашата модерна държава, а остана нашето Отечество. Честит празник и поклон за загиналите за Освобождението ни!“, каза още Гарчев.

Военно-историческата възстановка „140 години от Освобождението на Велики Преслав“ събра хиляди граждани и гости на града в неговия център, където регионални клонове на НК „Традиция“ от цялата страна, Патриотичен клуб Възраждане гр.Търговище, Родолюбив Комитет "Крум Страшний" гр.Шумен и самодейци от НЧ „Развитие“ представиха безсмъртни моменти от историята на България и Освобождението на Велики Преслав. Тази година действията, разиграни на градския площад, започната от „Залезът на царствата“ – падането на България под Османско владичество, продължавайки с Априлското въстание и сцени от Баташкото клане, до Освобождението на Велики Преслав.

Освен това, всички граждани и гости на града имаха възможността да влязат в салона на НЧ „Развитие 1874“, за да гледат прожекцията на филма „Възвишение“ безплатно – подарък от община Велики Преслав.

ШУМ.БГ