В последния ден на Х-то издание на Карнавала на плодородието местни майстори подредиха на близо 100 маси в парка до сградата на община Шумен разнообразни автентични ястия от шуменския край.

В кулинарните изкушения бе представено творчество, колкото в идеите на дефилиралите на карнавала вчера 50 групи. Изобилие и разнообразие от ястия за всеки вкус представиха читалища, групи, ученици от региона. Кулинарната изложба-базар включваше селски хлябове, питки, баници, зелници, тиквеници, клинове, манджи под похлупак, катми, печени ястия на пещ, прясно разбито масло, домашно овче, козе, краве мляко и сирена, баклави, торти и всякакви вкусотии, за които може да се сетите.

По време на представянето до всяка маса се обособяваше и импровизирана зона за “лекции”. С охота авторите на ястията разказваха как се приготвят, какви подправки им отиват, как бързо се правят сладките изкушения и всичко, от което се интересуваха купувачите на кулинарните им “съкровища” излезли от ръцете им.

Не може да не отбележим и кулинарното майсторство на шуменските скаути - сладките бонбони по рецепта на баба Иванка, запомнящата се шарена сол и лютеница за скаутското хлебче, претенциозната скаутска боб и леща, вкусната лимонада. Всичко приготвено от тях с  подкрепата на родителите им и водачите, както и приятелите им от варненския скаутския клуб "Компас".

Както журито, така и шуменци оцениха по достойнство уменията на нашенските майстори, те опитваха и купуваха на воля. Да ги подкрепят маси подредиха и читалища от Плевенско и Варненско.

Майсторите - готвачи от региона бяха категорични, че продуктите са от плодородната земя на Шуменския край, отгледани от трудолюбиви стопани, а организаторите, че Карнавалът на плодородието показа желанието на шуменци да съхранят културата на местните общности, традициите в кулинарията и приемствеността на поколенията.

За да бъде пълна насладата от кулинарното тържество тя бе съчетана с музика, песни и танци в изпълнение на ученици и преподаватели от СУ “Сава Доброплодни”.

ШУМ.БГ