Великобритания назначи днес първия си отговарящ за хранителните отпадъци, който трябва да помогне за задвижване на кампанията за намаляване на милионите тонове храна, които всяка година се изхвърлят от ресторанти, супермаркети и производители, предаде агенция "Ройтерс".

Бен Елиът, който е племенник на Камила, херцогинята на Корнуол и съпруга на престолонаследника принц Чарлз, бе назначен с едногодишен мандат на доброволческа основа за застъпник по въпроса с хранителните излишъци и отпадъци от министъра на околната среда Майкъл Гоув.

Пилеенето на храна все повече се възприема като неетично в свят, където гладът се увеличава, а също така и като разрушително за околната среда. Хранителните отпадъци се изхвърлят на бунища, където гният, изпускайки в атмосферата парникови газове. Същевременно за производството, съхранението и транспорта им се хабят горива, вода, енергия.

Великобритания е сред страните с най-ниски нива на преразпределение на храни в Европа, сочат данни на водещата британска хранителна банка ФеърШеър (FairShare). Това е система, при която храни с изтекъл срок, но все още годни за консумация, се раздават на нуждаещи се чрез благотворителни организации и хранителни банки.

Големи супермаркети, производители на храни и ресторанти през септември подкрепиха кампания, целяща намаляване наполовина на хранителните отпадъци във Великобритания до 2030 година, което би трябвало да спестява на страната 10 млрд. британски лири (13 млрд. долара) годишно.

"Теско" (Tesco), "Нестле" (Nestle) и "Кока-Кола" (Coca-Cola) са сред поне 70-те водещи компании, които се присъединиха към подкрепения от правителството план за намаляване на 10-те милиона тона плодове, заленчуци и други храни на стойност общо към 20 млрд. британски лири, които всяка година се оказват в кофата за боклук.

В новата си роля Елиът, който е съосновател на групата за луксозен лайфстайл "Куинтесеншъли" (Quintessentially) и благотоворителна фондация, ще работи с компании от хранителния сектор с цел намаляване на отпадъците "от фермата до чинията", посочва правителството.

Други европейски страни, включително Франция и Италия, вече са приели национални мерки за намаляване на хранителните отпадъци. В световен мащаб всяка година се изхвърля една трета от произвежданите храни на стойност 1 трлн. долара според данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО - FAO). Според експерти годишните хранителни отпадъци могат да се увеличат с една трета до 2.1 млрд. тона годишно към 2030 година.

Световните лидери се ангажираха да намалят наполовина хранителните отпадъци до 2030 година като част от световните цели за развитие, определени от ООН през 2015 година.

Дневник