Човечеството рискува само да се докара до глад въпреки рекордно високото производство на храна, показва доклад на ООН.

Този доклад, чиито автори бият тревога, е първият по рода си и е дело на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО). В него са представени непрекъснато увеличаващи се доказателства, че биоразнообразието, което е в основата на нашите системи за изхранване на всички нива, намалява навсякъде по света.

За двадесет години 20% от растителната повърхност на земята вече ражда по-малко, а липсата на биоразнообразие вече е "омаломощаваща" за планетата - тя губи гори, поля, коралови рифове, различни видове животни и растения. Най-страшното е, че изчезват много видове организми, от които зависи производството на храна.

Девет вида растения представляват 66% от цялата реколта от селското стопанство в света - захарна тръстика, царевица, пшеница, ориз, картофи, соя, захарно цвекло, маслодайна палма и маниока. Макар човечеството отглежда близо 6000 растения, за да се изхранва, в действителност само 200 от тях пълнят чинията му.

А земеделските стопанства, които са лишени от разнообразие на културите, са много по-уязвими при удари като болести или паразити, от производителите, които разполагат с по-голямо биоразнообразие, се посочва в доклада на ФАО. Авторите привеждат като пример тежките последици от почти пълното изчезване в средата на 19 век на картофите в Ирландия, които са били основната храна за селяните на острова.

Земеделските практики, чиято цел е да се подпомага биоразнообразието, имат известен напредък, но остава още много да се направи в тази посока, отбелязват експертите на ФАО. Организацията призовава правителствата да се отнесат сериозно към проблема.

ФАО подчертава, че 75 на сто от реколтите в света зависят от опрашването, а колониите от пчели все повече намаляват.

От географска гледна точка в Латинска Америка и на Карибите, където биоразнообразието е най-богато, то е и най-силно застрашено, заключават авторите на доклада. /БТА

Дневник