Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предлага на Великобритания план за 12-месечно "гъвкаво" удължаване на срока за Брекзит, предаде Би Би Си, позовавайки се на високопоставен източник от ЕС.

Планът ще позволи на страната да напусне ЕС по-бързо, ако британският парламент ратифицира споразумение. Той обаче трябва да бъде утвърден на срещата на върха на европейските лидери следващата седмица.

Очаква се консерваторите да продължат преговорите си с Лейбъристката партия днес. Канцеларията на правителството заяви вчера, че техническите преговори с опозицията са били продуктивни и ще продължат.

Очаква се Великобритания да напусне ЕС на 12 април, ако британските депутати не одобрят споразумение за оттегляне. Британският премиер Тереза Мей заяви, че ще се наложи допълнително отлагане на Брекзит, за да се избегне напускане на ЕС без споразумение - вариант, който според европейските лидери и много британски депутати би довел до затруднения за бизнеса и проблеми по пристанищата.

Мей обаче настоява всяко отлагане да бъде възможно най-кратко. С тази цел тя и Корбин ще трябва да се споразумеят за предложение, по което депутатите да гласуват преди 10 април, когато се очаква лидерите на ЕС да разгледат исканията за удължаване на срока. Ако Мей и Корбин не се споразумеят, правителството ще подложи на гласуване в парламента различни варианти, за да могат депутатите да определят по-нататъшния курс.

Главният юридически съветник на правителството Джефри Кокс заяви пред Би Би Си, че в този случай ще се наложи Великобритания да приеме удължаването, предложено от ЕС, което вероятно "ще бъде по-дълго от няколко седмици или месеци". Европейските лидери обаче са разделени по въпроса дали и как да предоставят на Лондон ново удължаване на срока.

Според високопоставен източник от Брюксел Туск смята, че е намерил отговор. Гъвкавата схема, която той смята да предложи, ще избегне необходимостта ЕС да разглежда на всеки няколко седмици британски искания за кратки удължавания на срока, заявява източникът на Би Би Си.

Още хаос

Междувременно снощи членове на горната камара на британския парламент, привърженици на Брекзит, се опитаха да осуетят одобряването на новия закон, който задължава премиера да поиска отсрочване на излизането от ЕС, за да не се допусне хаотично напускане на 12 април без сделка, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Законопроектът, одобрен в долната камара на общините само с един глас мнозинство, сега е в Камарата на лордовете. Ролята на горната камара, която не се избира от гласоподавателите, е да прецизира и да гледа под лупа законовите текстове преди да бъдат одобрени.

Процесът по одобряване на законопроекта в Камарата на лордовете имаше трудно начало вчера, когато някои членове предприеха серия опити да го отложат или дори да спрат процеса.

По отдавна установена практика единствено правителството обикновено има контрол върху дневния ред в парламента, но миналия месец този ред беше отхвърлен с помощта на бунт в самата Консервативна партия на Мей.

Говорителят на опозиционната Лейбъристка партия Диан Хейтър снощи каза, че "това, което виждаме днес, е групичка лордове, които не са били избрани, в камара, която не е била избрана, първо да се опитват да ни попречат да разгледаме законопроекта днес и после да ни надприказват и без съмнение да се опитват да продължат цяла нощ, за да блокират желанието на камарата на общините да не допусне излизане без сделка".

Процедурата, която обикновено отнема месеци, е ускорена, за да може законът да влезе в сила, преди Мей да отиде на срещата на върха на лидерите на ЕС на 10 април. Ако бъде приет, законът ще задължи Мей да получи одобрение от парламента за подробностите на всяко отлагане и ще позволи на законодателите да предложат друг срок на отлагане. Правителството вече изтъкна, че това е излишна мярка, която може да има нежелани последици.

Въпреки че няма установени граници за продължителността на обсъжданията, тези, които са против, се надяваха, че чрез проточване на обсъждането до късно през нощта, след това заседанието на камарата може да бъде прекратено до понеделник и това да застраши вече напрегнатия график, за прокарването му преди срещата на ЕС.

Дневник