Спектакълът „Луда трева“ по текстове на Йордан Радичков, представен от трупата на театрална работилница „Сфумато” взе наградата за цялостен спектакъл на фестивала „Нова българска драма“ 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на шуменския театър.

Това представление взе и още три от наградите на фестивала. За режисьорската работа в „Луд трева“ бе отличена Маргарита Младенова. Наградата за сценография бе присъдена на Михаела Добрева и Борис Далчев за същия спектакъл. Наградата за музика отиде при Христо Намлиев отново за „Луда трева”.
 
На тазгодишния фестивал „Нова българска драма Награда за мъжка роля не бе присъдена. Наградата за женска роля бе трансформирана  в награда за трупата на изпълнителките в танцовия спектакъл „Кукери”, ДКТ „В. Друмев” – Шумен.

Наградата на публиката, която се връчва за първи път на фестивала, е за танцовия спектакъл „Кукери” – ДКТ „В. Друмев” – Шумен.

Награда за драматургия, която се дава на текстовете в направление „Авторски прочит“, не бе присъдена.

Тази година представленията в направление „Преглед на спектакли“ и текстовете в направление „Авторски прочит“ бяха оценявани от жури с председател Виолета Дечева - доктор на изкуствознанието и професор по театрознание, преподавател в Нов български университет и членове Антон Угринов - режисьор и актьор, доц. Елена Иванова - костюмограф и сценограф, театроведът Асен Константинов и актрисата Юлиана Сайска.

Преди обявяването на наградите членовете на журито дадоха пресконференция, на която споделиха впечатленията си от фестивала тази година.

„Изненадана съм от селекцията на представленията във всеки един смисъл. Изненада ме, че на такъв висок форум, какъвто е фестивалът „Нова българска драма“ може да се видят спектакли под сегашното ниво на българския театър“, каза проф.  Виолета Дечева. По думите й селекцията би могла да бъде и друга. „Това, което видяхме беше свободно движение по българската театрална карта. Видяхме част от нея. Според мен селекционерът е отговорна позиция и за мен беше изпитание да прозра какво е било намерението му с избора на представления“, каза още председателят на журито, като подчерта, че това е лично нейно мнение. Проф. Дечева каза още, че нито един от текстовете в направление „Авторски прочит“ не е оставил трайни следи в нейното съзнание.

Според доц. Елена Иванова в театър, който гледаме липсва картината. „Театърът е колективно изкуство и има пробив в тази колективност. Има липса на сценарий в театъра, който гледаме“, конкретизира доц. Иванова.

Антон Угринов сподели, че той се е фокусирал най-вече в усилията, които се полагат, за да се съхрани фестивалът „Нова българска драма“ и подкрепата, която оказват за това всички в Шумен.

За важното значение на фестивала „Нова българска драма“ говори и Асен Константинов. „Фестивалът в Шумен е важен, защото дава на хората, които се занимават професионално с театър, възможностите, които има той. Фестивалът дава поглед върху възможните връзки, при които текстът открива театъра и театърът открива текста“, обясни Асен Константинов.

„Седях в залата, гледах представленията, съгласявах се, отхвърлях. Каквито и очаквания да имах, се сблъсках с реалността. Но се чувствам мотивирана и заредена за творчески проекти. Мисля си за театъра, който възпитава чувства“, обобщи своето мнение за видяното на тазгодишния фестивал актрисата  Юлиана Сайска.

В заключение проф. Дечева заяви, че у нея са останали само позитивни впечатления от условията, които са създали домакините за работа на журито и похвали работата на трупата и ръководството на шуменския театър „В. Друмев“. С нейното мнение се съгласиха и останалите членове на журито.

ШУМ.БГ