Българите готвят мазно, не пият достатъчно течности, прекаляват с хляба и яйцата, обичат салатата, но не и пресните плодове. Това пише в днешния си брой вестник "24 часа" като се позовава на първото сравнение на хранителните навици на европейците, направено от Агенцията за безопасността на храните на ЕС чрез анализ на 15 групи продукти. Дневното меню на българина включва 257 грама хляб, 140 г месо, 210 г зеленчуци, 83 г картофи, 31 г сирене и 20 г риба. Към тях се прибавят 132 г мляко, 120 грама кафе и чай, 114 г безалкохолни и 51 г минерална вода. Плодовете не са на почит у нас и се приемат главно във вид на сок, и то до 70 г дневно. Поглъщат се по 2 супени лъжици захар и мазнини. Българинът изпива 86 г бира срещу 51 г вода. Изчислено е, че се поема 1 г супа при 9 г твърд алкохол и по 7 г вино дневно. Данните са събрани чрез наблюдение на хранителния режим на 853-ма българи в продължение на един ден. 98% - от тях са консумирали тестени храни, 93,4% мазнини, 81,2% - мляко и млечни продукти. Само 0,1% от наблюдаваните 413 мъже и 440 жени на възраст от 16 до 64 г. са си купили диетичен продукт. Но всеки 4-и е платил за бира или друг алкохол, а само 8,8% - за бутилирана вода.Изследването показва, че нашенецът предпочита зеленчуците да са на салата или готвени, а плодовете - като сокове и газирани и подсладени напитки. Всеки втори е посегнал към пакетирания плодов сок вместо към свежия плод или зеленчук. 60% пият чай и кафе. 66,8% си подслаждат със захар и шоколад. 2/3 от проследените са си купили месо, но в минимални количества, а 6% са се задоволили с карантия. Само 1 от 10 е посегнал към риба. БГНЕС