Най-старото българско рали „Стари столици“, което вече 49 години се провежда без прекъсване, тази година е пред провал. Старт на рали състезание в Шумен ще има, но то няма да носи името „Стари столици“. Автомобилната надпревара е насрочена за 31 август и 1 септември и ще се казва „Старите столици“, като се организира от "Бултранс Рали Тийм", който е със седалище във Велики Преслав, Съюза на българските автомобилисти Автомобилна федерация на България (АФБ), както и привърженици на автомобилния спорт в Шумен.

Хаосът и разделението и в Шумен тръгват от отнетия от Министерството на спорта лиценз на Българската федерация по автомобилен спорт (БФАС) и даденият такъв на Автомобилна федерация на България (АФБ).

Клубът, който организира през всички години рали „Стари столици“ е АСК „Стари столици“, който обаче не членува в новата федерация, но пък държи патента на името на шуменското рали.

Председателят на АСК „Стари столици“ Петър Минчев обясни за ШУМ.БГ, че клубът членува в старата федерация, която е с отнет лиценз. По този начин АСК „Стари столици“ също няма лиценз и поради тази причина не може да организира шуменската състезание, защото ще търпи санкции.

„След писмена комуникация с председателя на АФБ Камен Михайлов от клуба бе поискано да изпрати заявление за членство, което ние отказахме. Бе посочено, че ако ние не искаме да станем член, то организирането на състезанието ще бъде възложено на друг клуб. Също с писмо помолихме състезанието „Стари столици“ да бъде свалено от календара на АФБ, както и резултатите от планинско „Валерий Великов“, което ние също направихме, да не се зачитат“, обясни Петър Минчев. Той допълни, че като клуб спазват законовите разпоредби, които са наложени и със заповед на министъра на спорта, и затова няма как да организират рали „Стари столици“.

Петър Минчев каза още, че наименованието на ралито „Стари столици“ принадлежи на АСК „Стари столици“ и това е записано в патентното ведомство. „За съжаление тази година 50-то рали „Стари столици“ няма да има. Надявам се всичко да се подреди и да го направим следващата година“, допълни Петър Минчев.

Но други хора, които също подкрепят автомобилния спорт са твърдо решени да има рали тази година в Шумен.

„Подготвяме всички необходими документи, които трябва да се представят пред различните институции, за провеждане на рали състезание. Получихме разрешение от Община Шумен и от тук нататък ние работим по организацията. Ралито е включено в календара на АФБ“ каза за ШУМ.БГ спонсорът на "Бултранс Рали Тийм" Петър Атанасов.

„Променяме малко името на ралито, но според мен АСК „Стари столици“ няма права върху името на състезанието, но не искаме да се конфронтираме с никого. Моето мнение е, че това е най-голямата глупост, която се случва. На 50-тото издание на ралито да стават такива неща. Жалко е, че се създават такива проблеми. Не държа ние да се занимаваме с това, морално е АСК „Стари столици“ да организира състезанието, но след като те са против, то трябва да го направим ние. Познавам г-н Петър Минчев като сериозен човек и не мога да приема, че той прави това нещо, нямам обяснение за неговото поведение“, каза още Петър Атанасов.

Той допълни, че има малка промяна в мястото на откриване и закриване на състезанието. "След обсъждане с пилоти и организатори бе решено, че церемониите ще се състоят пред спортната зала „Арена Шумен“. Ще поканим всички победители в рали „Стари столици“ от началото му до сега. Подготвили сме подаръци. Мисля, че ще стане празник за всички“, каза още Петър Атанасов.

Остава друг проблем – финансирането на автомобилната надпревара. Община Шумен, която всяка година е съорганизатор на ралито и отделя 25 хил. лв. за състезанието къмм момента отказва да финансира състезанието. Тя е дала разрешение за неговото провеждане, но е с вързани ръце по отношение на парите. Причината е, че бюджетът е гласуван с решение на Общински съвет, а сумата за провеждане на състезанието е пряко насочена към АСК „Стари столици“ и то за рали с име „Стари столици“.

ШУМ.БГ