Резултатите и опита от реализираната през 2018-2019 г. в Шумен инициатива „С предпазен колан на задната седалка“ бяха представени на семинар на тема „Пази живота на пътя“ в Пловдив, съобщиха от  пресцентъра на ОД на МВР.
Форумът бе организиран от Главна  дирекция „Национална полиция“.

За инициативата, която обхвана над 3000 деца от 1 до 4 клас, говори Мая Блъскова – ПР на "Алкомет" АД.

„Забелязва се, че преминалите обучение имат вече изградена нетърпимост към пътниците, които се возят без предпазен колан. След  лекционните курсове учениците, които са станали „Инспектори по коланите“ в семейните автомобили, са критични дори и към своите родители, когато те забравят да поставят колан при движение в населено място и за кратко разстояние“, каза в заключение комисар Йордан Дундаков – началник отдел „Охранителна полиция“.

Говорителят на Областната дирекция на МВР-Шумен Ася Йорданова запозна участниците в семинара с проведените от 2016 г. до настоящия момент  превантивни кампании за пътна безопасност в региона. Тя обобщи инициативите в рамките на поредната кампания, свързана с детската пътна безопасност „Да пазим нашите деца“. Тя се проведе на територията на област Шумен. С помощта на полицейски служители малчуганите спираха водачи на моторни превозни средства и отправяха призив за повече внимание и бдителност на пътя, особено когато има деца.

Мая Блъскова представи на участниците във форума също и кампанията „Шофирайте разумно! Животът е с предимство!“, реализирана в периода септември 2017 – януари 2018 г., с която се призоваха шофьорите за разумно и безопасно шофиране.

Във формата участие взеха заместник-министърът на вътрешните работи Милко Бернер, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, Малина Крумова, представители на ДАБДП, ИААА, АПИ,  прокурор от Районната прокуратура в Пловдив, служители на териториална и пътна полиция и журналисти.

ШУМ.БГ