Шуменският стадион "Панайот Волов" предстои да бъде изцяло обновен през следващата една или две години. Ремонтът ще струва между 12 и 14 милиона лева, които ще бъдат осигурени от държавата.

Това стана ясно днес при представянето на идейния проект на новия стадион в сесийната зала на община Шумен. На нея присъстваха цялото кметско ръководство и представители на спортните клубове.

Общинското ръководство е възложило проекта на студио "Атек-ВД" - проектантът и на зала "Арена Шумен".

Новият стадион ще бъда с капацитет 12 870 седящи места. Източната и задната трибуни ще се съборят и ще се изградят наново, като ще бъдат покрити. Те ще са съответно с 4 132 и 2 818 места. Северната трибуна, известна като английския сектор, само ще бъде основно ремонтирана. Тя ще бъде за 5 920 зрители.

От юг ще бъде построена обслужваща сграда с търговски помещения. Целият колодрум ще бъде направен на паркинг.

Проектът предвижда теренът да бъде обновен, без да се променя размерът му, както и лекоатлетическата писта. 

До помощното игрище се предвижда да се направи нова тренировъчна зала.

"Средствата за терена може би ще бъдат осигурени от федерацията по футбол, а останалите средства, за които имам уверението и обещанието на министър-председателя, е, че ще бъдат осигурени от Министерски съвет. Говорили сме за сума  от порядъка на 12 - 14 милиона лева", каза кметът Любомир Христов. Той очаква строежът да започне още през следващата година.

"Шумен има нужда от такова съоръжение. Целта засега беше да имаме идеен проект и да го изкоментираме, и вече когато се нанесат всички останали корекции да започнем да работим по техническото задание", каза Христов.

ШУМ.БГ