Червеното вино е по-вкусно, ако го пиете, докато слушате музиката на Джими Хендрикс или Ролинг Стоунс, а и бялото си има любимите музиканти, сочи изследване на шотландски учени от университета в Единбург. Докато червеното вино има най-добро действие под музикалния съпровод на Хендрикс или Стоунс, бялото действа особено добре, ако го пиете, докато слушате песните на Кайми Миноуг или Тина Търнър. Професор Ейдриън Норт, ръководител на изследването за взаимното влияние между виното и музиката, проведено в университета в Единбург, очаква в бъдеще търговците на вино да поставят на етикета на бутилките специална препоръка за съответната музика, която е най-добре да се слуша с определено вино. Изследването е проведено в катедрата по психология, участвали са 250 студенти. Специалистите са открили, че вкусът на Каберне Совиньон става по-силен, когато се пие със “силна и тежка музика”. От друга страна, Шардоне си пасва повече с едва “освежаваща” мелодия. Поради това шотландските учени препоръчват да се наслаждавате на Каберне Совиньон заедно с All Along The Watchtower (Джими Хендрикс), Honky Tonk Woman (Ролинг Стоунс), Live And Let Die (Пол Маккартни и Уингс) и Won't Get Fooled Again (Дъ Ху). За Шардоне са най-подходящи Atomic (Блонди), Rock DJ (Роби Уилямс), What's Love Got To Do Woth It (Тина Търнър) или Spinning Around (Кайли Миноуг). Виното сорт Сира (Syrah) върви изключително добре с арията от “Турандот” на Пучини “Несун Дорма”. Мерлото пък се пие най-добре със Sitting On The Dock Of The Bay на Отис Рединг. /ХИНА