Половината от заведенията в България са отчели спад на оборота си в сравнение с миналата година между 40 и 50%. Това показват данни от анкета, проведена от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията. В същото време, твърдят авторите на изследването, почти 69% от ресторантите са запазили цените си в сравнение с миналата година, а пък 10% от тях дори са декларирали намаление. 

Тези данни идват само седмица след като Националният статистически институт публикува свое изследване, според което е регистриран скок от 2% на цените в заведенията спрямо цените от миналия юли. Това логично предизвика широк отзвук заради отстъпките, които бизнесът получи от правителството. Припомняме, че правителството, а след него и парламентът взеха решение да намалят ДДС ставката за бранша от 20 на 9% (до края на 2021 г.) като опит за спешна помощ към сектора в условията на тежката икономическа криза.

Ресторантьорите заявиха, че не се наемат да коментират данните на НСИ, но според тях масови увеличения на цените няма. Освен това обясниха, че срещу тях е в ход "пореден опит да бъде дискретиран браншът".

Малко по-късно пък собствениците на заведения в София поискаха от общината да плащат и по-ниска такса "тротоарно право", считано от 1 септември. Става въпрос за 30 на сто намаление. А мотивът отново е икономическата криза, породена от COVID-19. Новото искане идва на фона на вече удовлетворените редица желания на бранша - от по-нисък ДДС до отваряне на дискотеки в епидемичната обстановка.

На този фон се появява и днешното изследване. То на практика подкрепя исканията на бранша, защото показва, че почти 24% от заведенията отчитат до 50% по-ниски обороти, други 17% пък - до 30% намаление. Едва 7% са казали, че оборотът им е същият, а лек ръст декларират 7,3%. 

В същото време собствениците на заведения твърдят, че са повишени с до 10% разходите им по основните консумативи - ток, заплати и осигуровки. Според някои от тях (12,4% от анкетираните) увеличението достига дори до 30%. Тази част от анкетата вероятно е отговор на друго изследване на НСИ, което показваше, че основните суровини, с които работят заведенията - месо, мляко, зеленчуци, плодове, олио, захар, сол, варива, не просто не са поскъпнали, но някои от тях дори са поевтинели.

Според БАЗ и СЗП увеличение има и при други техни разходи. Например - 61% декларират, че дават повече пари с до 200 лв. за дезинфектатнти, маски, шлемове и други предпазни средства. Между 2 и 6% от анкетираните дори казват, че тези разходи достигат до 2000 лв. на месец.

Изследването показва и огромна подкрепа в бранша за намалената ставка на ДДС. Много от собствениците обаче били на мнение, че доставките също трябва да бъдат включени в отстъпката, а не както е сега - намалението да важи само за консумирана в ресторанта храна. От бранша дори прилагат справка от някои страни в Европа, които са задействали такива процедури и за ресторантите, и за кетъринга. Изброени са Ирландия, Белгия, Испания, Италия, Австрия, Франция, Холандия, Кипър и Унгария, Люксембург.

Клуб Z