Две сдружения на заведения в България разпространиха позиция, с която се противопоставят на вероятността, заявена от главния държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса доц. Ангел Кунчев в интервю за "Дневник", работата им да бъде ограничена, в случай че броят на пациентите с COVID-19 в продължение на седмица продължава значително да се увеличава. През последните два дни бяха отчетени рекордните 436 и 437 новозаразени за денонощие.

На брифинг в четвъртък министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов няколко пъти настоя, че засега не се налага връщане на каквито и да било стари ограничения. Ангел Кунчев също не е анонсирал въвеждане на мерки веднага, но отбеляза, че заради нарастване на COVID болните някои държави вече са ограничили работата на заведенията, основно на нощните клубове, а на места практиката е ресторантите да работят до 22 или 23 часа.

В становището си организациите на заведенията твърдят, че "до момента няма нито едно доказателство за създадено огнище на СOVID-19, свързано с нашия сектор. Още повече че заведенията са място, където има голямо текучество на хора и няма постоянно пребиваващи на едно място групи". От съобщението не става ясно защо голямото текучество да не е фактор за разпространение на заразата.

На брифинга на щаба в Министерството на здравеопазването в четвъртък Ангел Кунчев каза, че според личното му мнение мярката в някои страни за затваряне на заведения в 22 часа е "странна", защото "преди 22 часа също се заразяваме и ако седна в компания и не спазвам дистанция или не нося маска, също се заразявам".

"Ще се вземат ли мерки?! Сигурно ще се вземат, ако се наложи! Представете си, че говорим не за 400, а за 5 хил. дневно! Разбира се, че ще вземем мерки", разпалено реагира доц. Кунчев в отговор на настоятелните въпроси на журналисти при какви прагове ще се затягат мерките.

И все пак възможността за ограничения за заведенията, основно на нощни клубове, предизвиква негодувание в съсловните организации: "Това внася допълнително напрежение както сред собствениците на заведения, така и сред хилядите ни служители, които се страхуват да не останат отново без препитание", пише в позицията им и припомнят, че вече три месеца работят с намален капацитет.

"Оставаме в готовност да отстояваме правото си на труд и да се противопоставим на дискриминацията към нашия бранш с всички позволени от закона средства", завършва съобщението на организациите, без да се уточнява дали имат предвид заявка за протест.

Дневник