Националната информационна кампания на Министерството на отбраната „Бъди войник“ ще гостува за първи път във Велики Преслав на 16 октомври, съобщиха от Военно окръжие - Шумен.

Утре от 15 ч. на площада пред читалище „Развитие 1874“ ще бъде разположена информационна борса за набиране на войници и матроси, в която ще участват представители на видовете въоръжени сили и на Централното военно окръжие, които ще разясняват възможностите за постъпване на работа в Българската армия, ще отговарят на въпроси за наличните вакантни длъжности, за начините и сроковете за кандидатстване.

На място присъстващите ще могат да разгледат и образци на техника и въоръжение. Военнослужещи от военно формирование 34200 – Шумен от състава на Сухопътните войски, с командир полк. Добромир Добрев, ще представят артилерийските системи: БМ 21- „ГРАД”, 122 мм М-30 гаубица и 152 мм Д-20 оръдие-гаубица. А военнослужещи от военно формирование 540600 – Шумен, с командир подп. Георги Георгиев, ще представят образци на леко стрелково оръжие 7.62 автомат „Калашников”, 9 мм пистолет „Макаров”, ръчен противотанков гранатомет, 7.62 мм полева картечница „Калашников”, снайперови пушки „MSG” и „Драгунов”, както и камуфлажно облекло нов образец, тактическо елече и каска от кевлар. Военнослужещи от Военноморските сили ще запознаят посетителите с възможностите за водолазно оборудване на Морския специален разузнавателен отряд.

Част от богатата програма на кампанията са и три изложби. От 13.00 до 18.00 ч. в Археологически музей ще може да бъде разгледана изложбата „Въоръжението на българите от края на XVIII в. до началото на XX в.”. В 15.30 ч. във фоайето на Общината ще бъде открита изложба „Светът за българския воин”. В 16.00 ч. във фоайето на читалището ще бъде открита изложба „7-и Преславски полк – памет за бъдещето“. .Посещението на всички изложби ще се осъществява при спазване на обявените противоепидемични мерки на закрито.

Мобилизацията на 7-и пехотен Преславски полк за участие в Сръбско-Българската война ще бъде пресъздадена с историческа възстановка от членове на регионалните клубове на НД „Традиция“ в Шумен, Търговище, Добрич, Велико Търново, Велики Преслав. Тя ще започне в 17 ч. на площада пред читалището и в нея ще се включи и дамски клуб „Български водици“

Проявите ще завършат с концерт на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Той ще започне в 18 ч. на площада пред читалището, а при лошо време – в залата на читалище при вход свободен.

Кампанията „Бъди войник“ се реализира от Министерство на отбраната, със съдействие на Общинска администрация. Нейната цел е да популяризира възможностите за постъпване на служба в Българската армия, вакантните длъжности, условията и начините за кандидатстването, както и да насочи вниманието на младите хора към професионална реализация във въоръжените сили.

ШУМ.БГ