Институтът по микробиология към БАН, който разработва българска ваксина срещу Covid-19, набира средства за пред-клинични експерименти на прототипа на ваксината.

Началото на дарителската кампания е обявено на 22 февруари, на сайта на института по микробиология "Стефан Ангелов". В поканата, отправена към желаещите да дарят за българския проект, е написано следното:

"От месец май 2020 г. екип от лаборатория "Експериментална имунология" към Институт по микробиология - БАН, в колаборация с екипи от Медицински Университет- София и The Department of Chemistry - University College London разработват прототип на епитопна нано-капсулирана ваксина срещу SARS-CoV-2, причиняващ световна пандемия.

Проектът е финансиран от Институт "Пастьор" - Франция, като получените 70 000 евро ще стигнат за научните експерименти, доказващи ефективност и принцип на действие в лабораторни условия. Такава е и целта на това финансиране.

Следващите стъпки, стартиращи пред-клиничните експерименти обхващат много по-сериозна група изследвания, за които са ни необходими още средства. Това ще ни даде възможност да извършим много обстойно изследване на вече конструираната ваксина и да предоставим на всички отговорни организации в България абсолютно охарактеризиран прототип, който може да бъде произвеждан и включен в клинични изследвания на хора, гарантиращи неговата безопасност и протективен ефект".

За кампанията съобщи чрез Фейсбук профила си проф. д-р Андрей Чорбанов, ръководител на екипа, който разработва нано-капсулираната ваксина. Към момента той е кандидат за народен представител от листата на "Има такъв народ".

Преди няколко седмици в ефира на "Bulgaria ON AIR" проф. Чорбанов заяви, че през лятото БАН ще има готовност да покаже прототипа на разработената ваксина.

По думите му държавата не се интересува от работата на учените и "игнорира всичко, което се прави".

"Не става дума за много пари. Нашата ваксина е със специален носител, абсолютно безвредни частици. Една машина струва 120 хил. долара, тази инвестиция е смешно малка на фона на това колко може да спечели държавата, ако произвежда сама продукт. Нашата ваксина ще отговори на всичките мутации и ще довършим експеримента", каза още проф. Андрей Чорбанов.

На сайта на Института по микробиология са публикувани проектът на договора за дарение, както и регистърът на даренията, направени през годините за различни дейности в рамките на института.

До момента дарение за разработване на прототипа на българската ваксина е постъпило само от Висшия адвокатски съвет. То е в размер на 20 200 лева и е направено през май 2020 г.

Дир.бг