Вулкан до столицата на Исландия започна да бълва лава след като не беше активен близо 6 хиляди години. През последните седмици в страната бяха регистрирани десетки хиляди слаби земетресения, което бе разчетено като сигнал, че Фаградалсфял, намиращ се на около 30 км югозападно от Рейкявик, се пробужда.

Изригването започна около 18 часа местно време и облаците над полуостров Рейкянес се озариха в червено. Жителка на град Гриндавик на 8 км от вулкана сподели за "Ройтерс", че гледката се вижда от прозорците на къщите и че много хора са се качили на атомобилите си, за да видят отблизо природното явление.

Вулканът не е изригвал от XII век насам и засега не заплашвна Гриндавик или важна инфраструктура. Изригването е определяно от местните власти като малко, на моменти лава бива изхвърляна на 100 метра височина, но като цяло става дума за пукнатина с дължина около половин километър до 750 м, от която изтичат потоци лава.

Не се очаква повторение на изригването от 2010 г. на Ейяфятлайокутл, когато за няколко дни беше прекъснат въздушният трафик над Европа и бяха отменени близо 900 000 полета. Международното летище Кеблавик работи нормално и всяка авиокомпания преценява дали да изпълнява полети до Исландия.

Преди 11 години стотици исландци трябваше да се евакуират, сега само на жителите на град Торлаксхьон е наредено да не излизат от домовете си, за да не попаднат в облак от опасни вулканични газове.

Дневник