В началото на пандемията много хора смятаха, че стоенето вкъщи ще доведе до бейби бум, тъй като двойките няма да имат какво да правят, освен да увеличат семействата си. Една година по-късно обаче резултатът за тях може да бъде изненадващ - няма бейби бум. Всъщност раждаемостта е намаляла.

Изследванията показват, че САЩ е изправен пред най-големия спад на раждаемостта от един век насам, а в някои части на Европа спадът е още по-осезаем.

Когато Фредерике се мести обратно при родителите си, за да се грижи за възрастен роднина в началото на пандемията, тя вижда това като нещо положително - шанс да прекара време със семейството си. Но след няколко месеца 33-годишната германка започнва да изпитва дълбоко чувство на загуба.

Фредерике не е омъжена и осъзнава, че пандемията я лишава от шанса да се срещне с някого и да създаде семейство. "Времето наистина е ценно, а в момента и животът ми е спрял", казва тя пред BBC. Фредерике опитава онлайн запознанства, но разходките през зимата при минусови температури не благоприятстват романтиката.

Сега, когато тя се чувства зле, една и същата мисъл се вихри натрапчиво в главата й: "Когато всичко свърши, ще бъда безплодна. Седя затворена вкъщи в годините, когато мога да имам дете."

За тези, които изследват популацията, спадът в раждаемостта не е нищо ново.

"След като видях колко лоша е пандемията, не съм изненадан", казва Филип Н. Коен, професор по социология в Университета на Мериленд. "Но все пак е просто шокиращо да видим нещо подобно да се случва в реално време."

През юни миналата година икономистите от Института Брукингс в САЩ изчислиха, че ражданията в САЩ ще спаднат с 300 000 до половин милион бебета. В същото време проучване на плодовитостта в Европа показа, че 50% от хората в Германия и Франция, които са планирали да имат дете през 2020 г., ще го отложат. В Италия 37% казват, че напълно се отказват от идеята. Доклад на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) показва 8% спад на ражданията през месец декември.

Ранните данни от Италия предполагат спад на раждаемостта от 21,6% в началото на годината, а Испания отчита най-ниската си раждаемост от началото на събирането на информация - спад от 20%. Девет месеца след началото на пандемията Франция, Корея, Тайван, Естония, Латвия и Литва отчитат месечни данни за раждаемостта за декември или януари, които са най-ниските от повече от 20 години.

Търсения в Google

Джошуа Уайлд и неговият екип от Института за демографски изследвания на Макс Планк в Германия прогнозираха този спад и техните изследвания показват, че ефектът от пандемията вероятно ще продължи с месеци.

Те разглеждат най-търсените думи в САЩ, като сред тях са теста за бременност Clearblue и "сутрешното гадене". През октомври те прогнозират, че до февруари ще има 15,2% спад в ражданията. Сега те прогнозират, че този спад продължава до август. Това би било най-големият спад на ражданията от повече от век, продължил по-дълго от ефекта на рецесията през 2008 г. или дори Голямата депресия през 1929 г.

Обикновено при рецесиите и пандемиите се наблюдава спад в раждаемостта, а след това и възстановяване, казва Уайлд. "Бихте си представили, че когато първата вълна приключи, всички ще си кажат:"О, момче, знаеш ли, време да имаме всички онези деца, които искаме да имаме."

Но този път е различно. "Това, което виждаме е, че нещата не стоят по този начин сега. Хората, ако чакат, ще чакат наистина дълго време."

А някои ще са решили изобщо да нямат дете.

Това има смисъл за Стив. През последните три години той води отново и отново същия разговор със съпругата си. Тя иска още едно дете, малка сестра за двете им момчета. Той е доволен от тяхното четиричленно семейство. "Затова всяка година измислям оправдания", казва той.

Той се опита да я убеди, че икономическата ситуация в Нигерия, където живеят, е твърде непредсказуема, но тя не го слуша - поне досега. "За първи път, заради COVID-19, тя всъщност се съгласи, че няма да имаме деца."

За двойка от средната класа като Стив и съпругата му децата са избор. Но не за всички.

Агенцията на ООН за сексуално и репродуктивно здраве казва, че пандемията е причината близо 12 милиона жени в 115 страни да загубят достъп до услуги за семейно планиране. Това може да доведе до 1,4 милиона нежелани бременности. Само в Индонезия правителството прогнозира още половин милион бебета да се родят заради пандемията. По време на локдауна правителството изпрати коли по градовете, разпространяващо съобщение от високоговорителите. "Татковци, моля, контролирайте се", се казва в съобщението. "Можете да правите секс. Можете да се ожените. Но не забременявайте."

Националната агенция за семейно планиране на страната казва, че до 10 милиона души са спрели да използват контрацепция, тъй като по това време не са имали достъп до клиники или аптеки.

Но защо Европа и САЩ са изправени пред спад в раждаемостта? Една от теориите е, че хората правят по-малко секс.

Доклад от Института Kinsey от Университета в Индиана в САЩ установява, че 40% от анкетираните хора, независимо от пола или възрастта, съобщават за спад в сексуалния си живот по време на пандемията. По-малко проучване в Китай даде подобни резултати. В Южна Азия проучване не отчита спад.

"Но не трябва да се вглеждаме твърде много в тези проучвания", казва Марике Девит, психолог и сексолог от университета в Маастрихт. "Хората реагират много различно на това как тази пандемия влияе върху тяхната сексуалност и отношенията им", казва тя. "За някои хора стресът увеличава сексуалното желание, а за други хора убива сексуалното желание."

По-убедителното е твърдата и установена връзка между икономиката и бебетата. През цялата история на различните страни икономическото доверие е довело до нарастване на ражданията, а несигурността - до спад.

Проучването на плановете за плодовитост на европейците установи, че хората в Германия, Франция и Великобритания, които живеят в районите, най-силно засегнати от COVID-19, са по-склонни да отложат раждането на деца. В същото време редица по-богати северноевропейски страни, които са се справили сравнително добре с пандемията, като Холандия, Норвегия, Дания и Финландия, отчитат малък или никакъв спад на ражданията през декември или януари.

"Висока цена"

Всичко това е част от много по-голяма тенденция към намаляване на раждаемостта - което притеснява някои хора.

В бъдеще, ако има по-малко хора в трудоспособна възраст, ще се генерират по-малко данъчни приходи за плащането на пенсии и здравеопазване за възрастни хора, които от своя страна живеят по-дълго. Има решения на този проблем - например увеличаване на възрастта за пенсиониране или насърчаване на имиграцията, но това има политически последици.

Много страни се опитаха да увеличат броя на бебетата, но с малък успех. След като раждаемостта спадне, е трудно да се убедят жените да имат повече бебета.

"След голямата рецесия от 2009 г. може да е имало някакъв отскок, но не и обратно до нивото, което е било преди това", казва проф. Филип Коен. "Със сигурност в САЩ нивата на плодовитост никога не са се възстановили до нивата си от преди рецесията."

В този контекст жените са по-възрастни, когато започват да мислят за деца, времето на зачеването им е по-кратко.

Фредерике чувства, че времето й свършва, но поне е оптимист.

Тя мисли да замрази яйцеклетките си или да има дете от гей приятел - или може би изобщо няма да има деца. Това й дава усещане за контрол. "Щастлива съм, че правя това, за да защитя възрастните хора, но цената е доста висока."

Днес.бг