Ако не се вземат сериозни мерки в борбата с изменението на климата, до края на този век лятото може да продължава и половин година, предупреждават последни изследвания.

Според анализ на учените през последните 60 години летният период по света се е удължил средно със 17 дни. "Лятото става все по-дълго и по-топло поради глобалното затопляне, а зимите стават все по-кратки и по-топли", каза климатологът Юпин Гуан, цитиран от Си Ен Ен..

За някои идеята за по-дълъг летен период може да звучи като идеална възможност да останат на открито, но удълженият летен сезон може значително да повлияе на нашето здраве, околна среда и земеделие.

В този случай, твърди изследването, ще има повече топлинни вълни и повече болести, пренасяни от комари, а сезонът на алергиите ще продължи още по-дълго. Изследването гласи, че ако не се направи нищо по отношение на емисиите на вредни газове и потискането на глобалното затопляне, до края на този век лятото може да продължи поне половин година.

„Ако продължим както преди, до края на века пролетта и лятото ще започнат един месец по-рано от 2011 г., а есента и зимата - около половин месец по-късно, което ще доведе през 2100 лято с продължителност около половин година и зима по-малко от два месеца”, предупреждават експертите в своите изследвания. /БГНЕС