Ваксината срещу Covid-19 на англо-шведската компания "АстраЗенека" е преименувана на "Ваксзеврия" (Vaxzevria). Това показват документи за препарата, публикувани от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Европейският регулатор не съобщава причината за промяна на името, но това се случва на фона на редица съобщения през последния месец от различни държави за усложнения при хора, получили ваксината на "АстраЗенека".

Шведската агенция за медицински продукти посочи, че смяната на името няма доведе до промяна в състава или действието, но специалистите по ваксинация трябва да са наясно, защото информацията за продукта, етикетирането и опаковането може да изглеждат различно.

Здравните власти в Стокхолм уточняват, че подобно преименуване е позволено, след като ЕМА е одобрила промяната на 25 март. Уточняват, че по този начин продуктът ще може да се отличава, като старото име също ще остане в употреба.

До момента в ЕС са били доставени 88 милиона дози вакнина и са били поставени 64,5 милиона дози от четирите одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) препарати. До края на юни се очаква ЕС ще получи над 300 милиона дози.

В ЕС се внасят само ваксини, произведени в одобрени от ЕАЛ заводи. Агенцията не е издалава одобрение за заводи в Индия, откъдето Великобритания желаеше да внася количества в Европа.

Дир.бг