Нюйорските законодатели приеха законопроект за легализиране на използването на марихуана. Така щатът Ню Йорк става петнадесетия американски щат, който разрешава използването на канабиса за развлекателни цели, предаде Ройтерс.

Очаква се законът да бъде подписан от губернатора Андрю Куомо. В подкрепа на нормативния акт се обявиха 40 сенатори срещу 23, които бяха против, както и 100 членове на долната камара на местния законодателен орган срещу 49 против.

"Това важно законодателство осигурява справедливост за отдавна маргинализираните общности, обхваща нова индустрия, която ще развива икономиката, и създава значителни предпазни мерки за обществеността", каза Куомо, цитиран от Франс Прес.

От офиса на губернатора заявиха, че промяната може да осигури допълнителни 350 милиона долара годишни данъчни приходи и да създаде десетки хиляди работни места. Законът ще позволи на възрастни на 21 и повече години да купуват канабис и да отглеждат растения за лична консумация у дома, с план за отклоняване на част от средствата за лечение на наркотици и образование.

Ню Йорк автоматично ще изчисти досиетата на хора с минали присъди за престъпления, свързани с марихуана, които вече няма да бъдат криминализирани.

Законът също така ще премахне наказанията за притежание на до три унции наркотик (85 грама), колкото е новото ограничение за лично притежание. Съществуваща програма за марихуана за медицински цели ще бъде разширена.

Щатът планира да обложи продажбите на марихуана с девет процента, като приходите от допълнителен данък от четири процента ще се разпределят между местните власти.

Този ход идва, когато Куомо е изправен пред разследване по предполагаем сексуален тормоз и сплашване на жени служители, както и обвинения, че неговата администрация е организирала прикриване на смъртните случаи в домовете за възрастни хора, свързани с COVID-19.

Дир.бг