Без значение услугите на кой оператор за спортни залози използвате, най-вероятно вече знаете, че коефициентите са наистина важни за вашата игра. Заедно с размера на залога ви, те определят какво бихте успели да спечелите от прогнозите си.

В този текст ще обсъдим какво точно представляват коефициентите при спортните залози и как да ги разчитаме. Често получаваме въпрос кой е букмейкърът, предлагащ най-добрите коефициенти? Не бихме се наели с подобна оценка, но Melbet е една от компаниите, които могат да се похвалят с наистина високи ставки. Повече за този букмейкър можете да прочетете тук: https://nostrabet.com/melbet/.

Как се формират коефициентите

Коефициентите са онези цифри, които можете да видите до отборите и играчите в секцията за спортни залози на букмейкърите. Например, ако играят отборите на Барселона и Реал Мадрид, можете да видите следното изписване: 2.10 за Барселона, 2.10 за Реал Мадрид и 3.20 за равенство. Така можете да видите как въпросният букмейкър оценява шансовете за победа на двата отбора, както и шансовете да се случи равенство.

Как работят коефициентите?

Да кажем, че имате 10 лева за залог на разположение. Ако заложите тези 10 лева на Барселона при коефициент 2.10, вашите пари ще бъдат умножени по коефициента. Тоест, вие ще спечелите 21 лева.

Това е при положение, че играете сингъл, тоест - само едно събитие. Ако играете две събития, тогава умножавате техните коефициенти, за да се получи финален такъв.

Какво ни казват коефициентите

Опитните играчи знаят, че коефициентите на букмейкърите са един добър ориентир за баланса между различните отбори.

Какво имаме предвид?

По ставките на операторите можете да се ориентирате кой е фаворит в един двубой и кой е аутсайдер. Колкото по-нисък е коефициентът за даден отбор, толкова по-големи шансове има той според букмейкърите. По този начин можете да се ориентирате какво очакват самите оператори от дадена среща. По традиция равенствата се оценяват високо, защото и се случват по-рядко. Това е причината поради която много залагащи умишлено търсят равенствата, за да се възползват от по-високите коефициенти.

Ако даден отбор е абсолютен аутсайдер в срещата, то коефициентът в негова полза ще бъде наистина висок. Имало е случаи, когато дадени отбори получават ставка дори над 10.0 за своята среща. Колкото и да се изкушавате от толкова високи коефициенти, трябва да знаете, че тук шансът този отбор да не загуби срещата си е наистина малък. Изненади във футбола се случват постоянно, но тук вече говорим за наистина голяма изненада.

Видовете коефициенти

Тук трябва да отбележим, че съществуват различни видове коефициенти при спортните залози.

Най-разпространени в България, а и в Европа, са т.нар. десетични коефициенти. Тяхното изписване се прави по следния начин: 1.50, 10.25, 100.55 и т.н.

В някои части от Великобритания актуални са т.нар. дробни коефициенти. При тях ставките се изписват така: 4/6, 6/5, 55/1 и т.н.

Има и коефициенти, които се използват главно в Северна Америка. Тях, далеч от изненадващо, наричаме “американски”.

Съществуват и много други различни вариации на ставките, популярни най-вече на азиатския континент. Те биват хонконгски, индонезийски, малайзийски и т.н.