Американската аерокосмическа агенция (NASA) възложи на компанията SpaceX да построи кораб, с който астронавти да се върнат на лунната повърхност. Договорът е за 2.9 млрд. долара и не е изключено завръщането на човечеството на Луната да стане още през 2024 г.

Така Илон Мъск получава предимство пред разработва Blue Origin на Джеф Безос и Dynetics, която работи с отбранителния сектор. Разликата е, че SpaceX работи сама, докато Безос, най-богатият човек на планетата, си партнира с Lockheed Martin, Northrop Grumman и Draper.

Възлагането на поръчката за първи спускаем апарат за двама астронавти е част от програмата Artemis. "Трябва да извършим следващото кацане колкото може по-скоро. Ако спазят сроковете си, имаме шанс за 2024 г.", каза Стив Юрчик, който временно ръководи NASA. Последният полет до Луната бе през 1972 г.

Проектът Starship на Мъск има просторна кабина и два люка, през които астронавти могат да излизат на лунната повърхност, коментира агенцията. Архитектурата на този кораб предвижда той да еволюира до цялостна система за многократна употреба за полети и спускане на Луната, Марс и други места в космоса.

В официалното съобщение се посочва, че HLS Starship, разработван за пътуване до земния спътник, "разчита на тестваните двигатели Raptor на компанията, както и на опита от полетите с ракетите Falcon и корабите Dragon". За следващия четвъртък, 22 април, е предвиден поредното отвеждане на астронавти на борда на Международната космическа станция с Dragon Crew.

Преди полета с хора на борда SpaceX ще трябва да докаже, че всичко е наред с безпилотен полет и кацане на Луната. Досега са извършвани тестове с прототипи на Starship, за който е предвидено да бъде монтиран на носителя Super Heavy, способен да изстреля над 100 тона в космоса. Едно от възможните решения е Starship да изчака в орбита, където друг кораб-цистерна да го зареди с гориво за продължителен полет.

NASA има план за продължителен престой и редовни полети до лунна база, но за този договор ще има отделен конкурс.

Дневник