Тайната на доброто настроение е в ендорфините и серотонина. Всеки има свой начин да си осигури достатъчно количество запаси с тези вещества. Най-лесният е, разбира се, да ги приемате с храната.

Ето 10 храни, които ще ви помогнат да си осигурите достатъчно жизненост, енергия и страхотно настроение:

Фурми и смокини

Арабите вярват, че като се хранят само с фурми и вода, могат да останат здрави и енергични в продължение на много години. Фурмите и смокините са особено богати на калий. Калият заедно с натрия правят мозъка ни по-бърз и пъргав, а мислите ни - кристално чисти.

Банани

Бананът ни придава лека еуфория. Хапвайки го, бързо ще увеличите нивото на серотонин в тялото си, добре познат като хормон на радостта и щастието.

Ядки

Всички ядки съдържат голямо количество омега-3 мастни киселини, които творят истински чудеса за мозъка - повишават вниманието и концентрацията, подобряват паметта и интелигентността.

Витамин С

Учените от Citrus Research показват, че витамин С е основният враг на хормона на стреса кортизол. Колкото и странно да звучи, ако искате да сте по-малко нервни и притеснени, яжте лимони.

Морски водорасли

Липсата на адреналин в организма причинява хронична умора. Водораслите могат да се притекат на помощ в този случай. Те съдържат много витамини от група В, които регулират надбъбречните жлези. Известно е, че те участват в производството на адреналина. По-здравословно е да ядете водорасли в минимално обработена форма.

Овесена каша

Любимата каша на културистите е богата на правилните въглехидрати. Бавно абсорбирани, те нормализират нивата на кръвната захар. Ще спрете да се чувствате агресивни и недоволни. Спокойно, само спокойно!

Зелени храни

„Правило на светофара“ е полезен лайфхак, препоръчан от диетолозите: яжте всеки ден по три зеленчуци и плодове със съответните цветове - и ще бъдете здрави.Зелените храни успокояват, подобряват водния баланс, облекчават емоционалния стрес и лекуват главоболие.

Авокадо

Авокадото ви помага да гледате на живота по-забавно благодарение на голямото количество фолиева киселина. Учените го наричат истински витамин за мозъка, защото той ефективно се бори с разрушителните процеси, протичащи в кръвоносните съдове.

Мед

Диетолозите препоръчват да се преодолее стреса с лъжица мед. По време на стрес тялото ни се нуждае от глюкоза. Медът е отличен и полезен помощник тук.

Билков чай

Билковите чайове помагат за облекчаване на нервното напрежение. Мента, маточина, лавандула, листа от касис - всеки има своя собствена рецепта за здраве. Тези храни са непрекъснато край нас. Винаги можем да си похапнем нещо вкусно, което да ни направи щастливи и спокойни. Освен върху нервите, тези храни ще въздействат благотворно и върху имунната ни система.

Actualno.com