Православната църква почита днес Лазар от Витания, когото Исус Христос възкресява. Празникът Лазарова събота е по-популярен с името Лазаровден и се отбелязва винаги в съботата на шестата седмица от Великия пост - осем дни преди Възкресение Христово (тази година на 2 май). С него започва подготовката за Страстната седмица.

Според евангелския разказ Лазар и сестрите му Марта и Мария приемали в сиромашкия си дом Исус Христос и вярвали в неговата мисия. Докато Христос бил в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболял и умрял. При завръщането си Исус го възкресил. Чудото било извършено пред очите на мнозина юдеи (домът на Лазар бил пълен с хора, тъй като според обичая покойниците се оплаквали в продължение на седем дни) и станало причина те да повярват в Месията: "Тогава дигнаха камъка от пещерата, дето лежеше умрелият. А Иисус дигна очи нагоре и рече: Отче, благодаря Ти, че Ме послуша. Аз и знаех, че Ти винаги Ме слушаш; но това казах за народа, който стои наоколо, за да повярват, че Ти си Ме пратил. Като каза това, извика с висок глас: Лазаре, излез вън! И излезе умрелият с повити ръце и нозе в погребални повивки, а лицето му забрадено с кърпа. Иисус им казва: Разповийте го и оставете го да ходи. Тогава мнозина от иудеите, които бяха дошли при Мария и видяха, що стори Иисус, повярваха в Него. (Евангелие на Йоан 11:41-46)

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, с които се украсяват вратите на следващия ден - Цветница (Връбница).

Обичаят лазаруване

В българската народна традиция празникът се свързва с обичая Лазаруване, в който момичета на възраст между 6 и 12 години в празнично облекло обикалят домовете, играят ръченица и пеят песни за здраве, плодородие и женитба. В миналото на Лазаровден момците са искали ръцете на своите избраници.

За втора поредна година църковните празници около Великден ще бъдат отбелязвани различно от обичайното заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в България.

Храмовете ще са отворени и в тях ще текат служби, но влизането е при спазване на строги правила. Миряните трябва да спазват дистанция от 1.5 м. и да носят маски. Препоръчва се да не се докосват и целуват икони. Свещенослужителите трябва да носят маски, освен по време на служение. Където е възможно, трябва да се осигурят коридори, за да не се срещат влизащите и излизащите.

Властите призоваха Светия Синод да намали времетраенето на службите, а миряните - да избягват ходенето в храмовете, особено в най-натоварените часове.

Дневник