Бил Гейтс и съпругата му Мелинда обявиха, че са решили да се разведат след 27-годишен брак.

Новината се възприема като сътресение в света на благотворителната дейност, тъй като двамата ръководят фондацията, носеща техните имена, и разполагаща в момента (по данни на CNBC) с над 51 милиарда долара.

Засега няма подробности за финансовите последици от развода, който идва 2 години след раздялата в семейството на Джеф и Маккензи Безос.

"След много обмисляне и много усилия за нашите отношения взехме решение да сложим край на нашия брак", обявяват двамата в профилите в "Туитър" на Бил Гейтс и Мелинда Френч Гейтс. "Повече не вярваме, че можем да израстваме заедно като двойка в следващия етап от нашия живот. Молим за лично пространство за семейството ни, за да преминем към един нов живот", допълва съобщението.


Двамата се срещат за пръв път през 80-те години, когато Мелинда започва работа за "Майкрософт", основаната от Бил и Пол Алън компания, превърнала го бързо в най-богатият човек на планетата. Те имат 3 деца - Дженифър (25), Рори (21) и Фиби (18).

Фондацията им "Бил и Мелинда Гейтс" подкрепя с милиарди долари каузи като борбата със заразните заболвания, ваксинирането на деца и мерки за борба с последиците за климата от дейността на човечеството.

С инвеститора Уорън Бъфет те застанаха зад ангажимента да дадат за благотворителност поне половината от богатството си. Според сп."Форбс" в момента Бил Гейтс е четвъртият по богатство в света със 124 млрд. долара.

След бизнес вечеря през 1987 г. в Ню Йорк двамата започват да излизат заедно и по-късно Бил Гейтс споделя за документален филм на "Нетфликс", че "Толкова се харесвахме, че имаше само две възможности - или ще се разделим, или ще се оженим".

Тя е казвала, че Бил - методичен, дори когато става дума за подобни неща - съставил списък с ползите и минусите от това да сключат брак. По повод продължилите седмици наред разговори дали да се оженят Мелинда Гейтс обяснява по-късно, че историята със списъка не е заради нея, а защото той имал проблем с това дали ще постигне баланс между работата и семейния живот.

Двамата се женят през 1994 г. на хавайския остров Ланаи. Твърди се, че наели всички хеликоптери наоколо, за да попречат нежелани гости да прелитат над церемонията и партито им.
 

Фондацията им е основана през 2000 година, а през 2020 г. Бил Гейтс се оттегли и от управителния съвет на "Майкрософт", за да се съсредоточи върху благотворителната дейност.

Мелинда е споделяла, че бракът им е бил "изключително труден" и че Бил работи по 16 часа на ден и едва отделя време за семейството си.

"Повярвайте ми, спомням си някои дни, толкова трудни за брака си, че човек си мисли "Мога ли да продължа да го правя", обясни тя пред "Сънди таймс" през 2019 г.

Дневник