Бил и Мелинда Гейтс, който изненадващо обявиха, че се развеждат след 27 години брак, са сключили споразумение как да поделят средствата и имуществото си, съобщиха медии в САЩ, позоваващи се на документите, внесени в съда в Сиатъл.

Но е нужно съдебно одобрение на такава сделка, а практиката в щата Вашингтон, където те живеят, е съдът по-скоро да взема страната на един от двамата в разпадналото се семейство. Разглеждането на делото им вероятно ще е след година - през април 2022 г.

Те имат 3 деца над 18-годишна възраст и в съдебните документи пишело, че те не се нуждаят от това някой от родителите им да ги издържа.

При отсъствие на предбрачно споразумение от 1994 г. това може да означава, че Мелинда Гейтс ще се превърне във втората по богатство жена в света с потенциално 73 милиарда долара, твърди "Гардиън".

Двамата обещаха да продължат съвместната си работа във фондацията, носеща техните имена и оценявана на около 50 милиарда долара заедно с вноските от други милиардери, филантропи и правителства. Въпросът е дали между двамата съпредседатели няма да се появят сериозни разногласия за посоката, в която трябва да се развива фондацията.

Бил Гейтс разполага - според сп."Форбс" - с малко над 130 милиарда долара, в съдебните документи Мелинда Гейтс говори за семейно богатство от 146 млрд. долара, а само имението им в Медина, щата Вашингтон, се оценява на поне 127 милиона долара. В него има автомобили за още милиони долари, двамата притежават и частни самолети. На брега на океана край Сан Диего има техен дом за почивка (43 млн. долара), във Флорида има ранчо (59 милиона долара) и още едно голямо ранчо в щата Уайоминг.

Общата оценка на имотите им наближава 700 милиона долара и се твърди, че сборната им площ е колкото територията на Хонконг. В библиотеката на семейната къща е Кодексът от Лестър - ръкопис на Леонардо да Винчи, който Бил Гейтс купи на търг през 1994 г. за 31 милиона долара.

    За 146 млрд. долара се сочи и в Индекса на милиардерите на агенция "Блумбърг", но Бил Гейтс може да се окаже още по-богат.


Съгласно законите на щата Вашингтон подялбата може да е наполовина, но това не е задължително и засяга активи, придобити след брака и притежавани съвместно от двамата. В споразумение за развода те може да са се разбрали някои активи да принадлежат само на един от двамата и такива са например наследствата.


Според агенция "Блумбърг" изглежда вече се върши някакво преразпределяне на собствеността, защото фондът Cascade Investments, през който Бил притежава дялове в няколко големи компании, е превел на 3 май ценни книжа за 1.8 млрд. долара на името на Мелинда. Същото се е случило с акции за 1.5 млрд. долара на Канадската национална железопътна компания и с ценни книжа на Autonation (най-големият автодилър в САЩ) за 300 милиона долара.

    Мелинда, която върна в профилите си в социалните мрежи моминското си фамилно име Френч, може да застане по богатство зад Франсоаз Бетенкур Мейерс - 67-годишната собственичка на L'Oreal, която разполага с около 83 милиарда долара.


Също в щата Вашингтон през 2019 г. бе уреден разводът на Джеф Безос и Маккензи Скот, след който тя си тръгна с 38 милиарда долара. Повечето от тях са под формата на акции на основаната от вече бившия ѝ съпруг "Амазон", а заради пандемията те толкова поскъпнаха, че днес личното ѝ богатство наближава 60 милиарда долара. Маккензи дарява значителна част - 6 млрд. долара само през миналата година. Мелинда Гейтс е смятана за най-влиятелната жена в света на благотворителната дейност.


По трима адвокати представляват интересите им, като сред тези на Мелинда е Роб Коен, работил за клиенти като Ивана Тръмп и Майкъл Блумбърг.

Дневник