Белоглавият лешояд се завръща като гнездящ вид в Сливенския Балкан след близо век, в който бе наблюдаван само да се храни и прелита в тази част на България. Това съобщи вчера сдружение "Зелени Балкани", което е документирало двойка с излюпено малко в Природния парк "Сините камъни".

Белоглавият лешояд е вид, който гнезди в Южна Европа, Мала Азия, Синайския полуостров, Ирак, Иран, Афганистан, Пакистан, Казахстан, Индия. Разпространение и численост. За България той е бил в миналото многоброен вид по скалисти места, но изчезва около средата на XX в., като след 1970 г. се възвръща в Източните Родопи по р. Арда между Кърджали и Маджарово. През последните години популацията му в Източните Родопи се увеличава благодарение на природозащитни проекти, но досега не бе регистрирана гнездащя двойка в друга част на България.

От "Зелени Балкани" съобщават, че в близост до вече гнездящата двойка с малко лешоядче има още една, която си е избрала гнездова ниша, но или не се е размножавала тази година или суровите пролетни снегове са провалили гнезденето й. В друга част на Природнтия парк "Сините камъни" над Сливен има наблюдавани други 2 сформирани двойки, харесали си скални площадки, но те все още не са пристъпили към размножаване. Така общата численост се оценява на 4 двойки, заели територията на парка към момента.

Лешоядите са емблематична кауза за българската природозащита. В Източните Родопи, традиционният за тях район, за опазването и възстановяването им работят фондация "По-диви Родопи" и Българското дружество за защита на птиците. Освен това техни популации се възстановяват и в Кресненското дефиле, Врачанския и Котленския Балкан. Там "Зелени Балкани", "Фонд за дивата флора и фауна", дирекциите на природните паркове "Врачански Балкан" и "Сините камъни" и Дружеството за защита на хищните птици работят за реинтродукция на белоглави лешояди чрез проект "Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България".

Белоглавият лешояд е фокус на работата и на "Зелени Балкани", които го определят като един от флаговите видове за българските зони от мрежата "Натура 2000" и акцент от своята програма за популяризиране на мрежата, която също е финансирана чрез друг проект по европейската програма Лайф - "Натура 2000 в България - нови хоризонти".

Дневник