На 4, 5 и 6 юни с танци, бягане и футболен турнир Шумен ще отбележи Европейската седмица на физическата активност и спорта – MOVEWeek. За четвърта поредна година Общински младежки съвет Шумен е организатор на спортните прояви като част от кампанията NowWeMOVE на Международната асоциация за спорт и култура, стана ясно днес на пресконференция в общината.

На 4 юни в Деня за танци ще се включат танцовите формации - WoW, The Crew, Emotion, танцова организация “Танцувалня” и Агенция за таланти и модели “Фаворит”. В градинката до общината те ще представят богата танцова програма, както и работилница, в която ще могат да се включат всички любители на танцовото изкуство.

На следващия ден – 5 юни в Деня за бягане, заедно с бегаческата верига 5 kmrun Сателит, се организира бягане по 5 километровото трасе - от Информационния център на ДПП „Шуменско плато“ до „Паметника на курсистите“ и обратно.

„В 8.00 ч. сме обявили началото, като сборният пункт е пред паркинга на Информационния център, а стартът ще бъде даден в 8.30 часа. Идеята е всеки да може да се справи с предизвикателството, както намери за добре - бягайки или ходейки. Може да се измине разстоянието и с домашните любимци. Целта е да се раздвижим и да покажем, че това е част от здравословния ни живот“, каза Ирина Павлова. Тя уточни, че това е единственото бягане, което е с благотворителна кауза „Дари времето си.“ Всеки е свободен да дари средства, колкото желае, като те ще бъдат  използвани за закупуване на хирургически инструменти за детската хирургия на Пирогов, тъй като там се лекуват деца от цяла България. Тя уточни още, че това е на добра воля, а бягането е безплатно, свободно, но организирано.  

Като част от програмата в последния ден – 6 юни ще бъде организиран турнир по футбол за всички младежи на Шумен. Той ще стартира от 9:30 ч. на игрищата на СУ “Сава Доброплодни” и в надпреварата могат да се включат всички любители на спорта, като предварително заявят  участието си до 4 юни. До момента за турнира са заявени 12 отбора, а максимумът от участници е 15 тима. Заявки се подават тук.

ШУМ.БГ