Някои кучета се раждат със способността да „разбират човек“, което предполага, че те имат тази способност в гените си. До това заключение стигнаха авторите на изследване, публикувано в четвъртък в списание Current Biology.

Група учени от Института по кинология към Университета в Аризона проследиха поведението на двумесечните кученца от породата лабрадор и установиха, че те са в състояние да възприемат много сигнали от човек и дори изражението на лицето му, въпреки че никой не се е занимавал с тях и не ги обучавал специално за това.

„Резултатите от нашето проучване показват, че социалните умения за взаимодействие при кучета с хората възникват в ранна възраст и до голяма степен се определят от техните гени, цитирана е в публикацията участничката в проучванията Емили Брей. - Кученцата отговориха добре към различни човешки жестове и ние не намерихме доказателства, че те са били обучени преди това".

За експеримента са били избрани 375 кученца на възраст около два месеца. Те са взети от център за обучение на кучета. Те имаха подробно родословие, което даваше възможност да се говори за „фактора на наследственост“. Кученцата останаха в развъдника и никой от тях още не беше „общувал“ с дресьора. Изследователите ги подлагали на различни тестове, предполагайки, че ако способността на тези животни да взаимодействат с хората е биологично определена, тя трябва да се прояви в ранна възраст. "Повечето кученца в над 70% от случаите се справиха с възложените им задачи. Това не е идеалният резултат, но определено е над прага на случайността", каза Брей пред репортери.

По-късно, вече в зряла възраст, тези кучета са били „тествани“ повторно по същите критерии. Всички те се справили много по-добре със задачите. „По това колкото по-добре кученцето поддържа и осъществява зрителен контакт с човек, можете да се разбере колко добро служебно куче ще бъде то“, каза Брей. Тя предположи, че проучването ще бъде полезно най-малкото при избора на служебни кучета в бъдеще. /БГНЕС