Американският милиардер Джеф Безос обяви, че на 20 юли ще сбъдне мечтата си да полети в космоса с кораба "Ню Шепърд" (New Shepard) на своята компания "Блу Ориджин" (Blue Origin). С него ще пътува по-малкият му брат Марк Безос.

На сайта в интернет на компанията продължава търг за трети астронавт в този полет. Към момента са участвали около 6 хиляди души от 143 държави, а най-високата оферта е 2.8 милиона долара.

"От 5-годишен мечтая за полет в Космоса. На 20 юли ще се отправя на такова пътешествие с брат ми. Най-голямото приключение с най-големия ми приятел", написа той в "Инстаграм".

"Да видиш Земята от Космоса означава да се промениш, да промениш отношението си към планетата, към човечеството. Имаме една Земя. Искам да полетя в Космоса, защото цял живот съм мечтал за това", допълни той.

Полетът в края на юли е планиран за 6 души и за пръв път ще е пилотиран. Автоматични полети на над 100 км височина - границата, където се смята, че започва Космосът - са правени с този кораб 15 пъти.

Според различни оценки Безос е сред най-богатите хора - или най-богатият човек - на планетата с лично богатство между 187 млрд. (Bloomberg) и 191.5 млрд. (Forbes) долара.

Дневник