Леденият шелф на антарктически ледник, който възпира разпадането му на ледени късове, се топи все по-бързо и се разделя на големи айсберги, съобщи Асошиейтед прес.

Топенето на ледения шелф на ледника Пайн айлънд се ускорява от 2017 г. насам и учените се тревожат, че заради климатичните промени разпадането на ледника може да настъпи по-бързо от очакваното досега в рамките на няколко века. Плаващият леден шелф действа като тапа за бързо топящия се ледник и предотвратява откъсването на големи ледени маси, които да се движат свободно в океана.

Леденият шелф е загубил около 20 км за периода 2017-2020 г., сочат резултати от изследване, публикувано в сп."Сайънс адвансис". Шелфът е заснет и на видео от европейски спътник, който прави снимки на всеки шест дни.

"Можете да видите как отделни части се отделят от него", каза ръководителят на изследването Йън Джогин от университета на Вашингтон. "Досега сме загубили вероятно около 20 на сто от шелфа", каза още той.

За периода на изследването са регистрирани три случая на откъсване на големи айсберги с дължина около осем километра и ширина над 35 километра, които впоследствие ще раздробяват на по-малки късове, каза Джогин.

Ледникът Пайн айлънд е най-бързо топящият се ледник в Антарктика и затова буди тревога сред учените заедно с ледника Туейтс. Пайн айлънд съдържа 180 трилиона тона лед, еквивалент на половин метър покачване на морското равнище.

"Пайн айлънд и Туейтс ни тревожат най-силно, защото се разпадат и според моделите ще бъдат последвани от останалата част на западна Антарктика", каза Исабела Великоня от университета на Калифорния, която не участва в изследването.

ДАрик