Две години след обвиненията за сексуален тормоз, които му костваха кариерата в САЩ, оперната легенда Пласидо Доминго се завръща на сцената в Европа, решен да спаси репутацията си.

Известно време кариерата на уникалния глас изглеждаше застрашена, след като Асошиейтед прес публикува обвинения през 2019 г. от около 20 жени в САЩ.

Те го обвиниха, че ги е принуждавал да се целуват, имало е неподходящи докосвания и сексуални забележки, защитени от неговата възможност да прави и съсипва кариери. Но Доминго, все още считан за крал на операта, изнася концерти в Париж в понеделник за първи път от януари 2019 г. в зала „Гаво“. Ще последват изяви от Москва до Мюнхен през следващите седмици, като предстоят още изпълнения в Италия и Австрия.

По-рано този месец 80-годишният тенор се завърна на сцената в Мадрид, където е роден през 1941 г., за благотворителна церемония, която според него е най-емоционалният момент в кариерата му.

"Да се качиш на сцената и да изправиш публиката на крака и да ти ръкопляскат в продължение на осем минути безспирно - това беше огромно усещане", каза той пред Франс прес. "Когато започнах, мислех, че няма да мога да пея поради силата на емоцията."

Концертът в Мадрид дойде едва година след като испанското министерство на културата отмени поредица от негови шоута в градския Театро де ла Сарсуела като последствие от разследването за тормоз.

Разследване на AGMA, водещият синдикат на певците в САЩ, беше стигнало до заключението, че демонстрирал "неподходящо поведение".

Доминго винаги е отричал твърденията, датиращи от 80-те години, казвайки, че "никога не се е държал агресивно спрямо никого" и не е бил изправен пред съдебно производство.

Но той се извини, ако поведението му е накарало някой колега да се "почувства неудобно", и се отказа от поста си на директор на операта в Лос Анджелис, с което на практика завърши кариерата си в САЩ.

"Бяха много трудни месеци, но минаха и съм щастлив, че възобнових контактите с пресата по много искрен начин", каза той пред Франс прес.

„Допуснах грешка, като не го направих по-рано, защото цялата работа беше медиен процес “, добави той.

Въпреки че разговаря лично с Франс прес, отговорите на въпросите относно твърденията за тормоз бяха предоставени по имейл, по искане на неговия PR екип.

Той повтори твърдението си, че твърденията са „несправедливи“ и „без основание“. Но добави: "Тези дни трябва да гледаме на миналото с очите на настоящето, защото е редно да задаваме тези въпроси, за да отворим път за нова чувствителност и съвест. Не можем да пренапишем миналото си. Трябва да го разберем в контекста и да го критикуваме, строго, ако е необходимо, но няма смисъл да го унищожаваме", каза той пред Франс прес.

Доминго каза, че продължава да получава оферти за пеене "по целия свят, включително САЩ", но че не иска да поставя някого "в затруднение".

Доминго хвана коронавирус по време на първата вълна, но казва, че сега се е върнал на работа "още по-интензивно".

Той потвърждава, че е в контакт с директора на Парижката опера Александър Нийф и че мечтае да се върне в Пале Гарние, особено сега, когато ръководството пое венецуелският диригент Густаво Дудамел, негов бивш колега от операта в Лос Анджелис.

Доминго е счупил всички рекорди в славната си кариера: 151 роли, над 4000 изпълнения, над 100 албума. Той има 103 биса след изпълнение на „Отело“ от Верди през 1986 г. - любимата му опера и една, която е изпълнявал 225 пъти.

И той придоби глобален статут на мегазвезда през 90-те години като един от „Тримата тенори“ заедно с Лучано Павароти и Хосе Карерас.

Казва, че няма представа кога ще се пенсионира.

„Човек би могъл да живее четири живота и все още ще останат толкова много опери, които да пее“, каза той.

"Ще се откажа, когато гласът ми вече не ми се подчинява или защото е станало физически трудно", каза певецът.

Той е загрижен заради пандемията, която спъва кариерата на новопоявяващите се звезди, въпреки че казва, че огромният талант и продължаващата популярност на операта го правят оптимист за бъдещето. "Сега обществеността трябва да реши кои ще бъдат следващите Павароти, Карерас и Доминго", каза той./БГНЕС