Мозък, здраве, интелект, иновации" - така се нарича федерална програма, подготвяна от руското правителство, в която е предвидено и развиването на технологии "мозък-компютър", позволяващи "монтирането в човешкия мозък на микрокомпютри за директно предаване на информация от външни устройства".

Програмата е в начална фаза на обмисляне и подготовка, но е ясно, че през март тя е била одобрена от президента Владимир Путин и към нея се предвижда пренасочване на средства от други програми на обща стойност 54 милиарда рубли (малко над 620 млн. евро по днешния обменен курс) до 2029 г., твърди в."Комерсант".

Става дума за brain-computer interface( BCI) - комбинация от уреди и софтуер за директно управление на външни устройства (напр. компютър или екзоскелет) с помощта на електрическите сигнали от мозъка. В Русия подобни разработки има от години в областта на здравеопазването и се тестват технологии в помощ на незрящи или парализирани хора.

Новата програма е подготвена от Руската академия на науките съвместно с Московския държавен университет, а разработването ѝ е възложено на премиера Михаил Мишустин и на ръководителя на президентската администрация Антон Вайно.

"Програмата предполага създаване на интерфейси за управление на сложни системи като самолети, ядрени централи, автомобили - както непосредствено, така и дистанционно "по принципа на аватар", пише в проекта. Учените имат намерение да създадат и технологии, които самостоятелно да формулират цели, да оценяват ситуацията, да прогнозират развитието ѝ и да взимат решения

Подобни програми вече има в САЩ и Китай, но те предизвикват и етични проблеми, поради което се акцентира върху неинвазивни решения като специален шлем, който се поставя на главата.

Самият факт, че руското правителство е готово да вложи пари в подобни технологии, които са хронично недофинансирани в страната, показва, че в Кремъл осъзнават, че тази реалност бързо настъпва по света. Но сумата, за която пише "Комерсант", изглежда символична, а и не цялата ще отиде за разработки, коментират руски издания.

Дневник