Европейската комисия поиска реципрочност от САЩ за туристическите пътувания, след като ваксинираните американци получиха разрешение да пътуват без ограничения до Европа, но европейските граждани продължават да имат забрана за влизане в САЩ заради пандемията.
"Трансатлантическото сътрудничество не би трябвало да засяга само специалистите, дипломатите, генералите и техниците. То трябва да е организирано около човека и няма по-добър начин да бъде представено от облекчаване на пътуванията", заяви вицепрезидентът Маргаритис Схинас след министерската среща ЕС-САЩ по въпросите на сигурността и вътрешните работи, проведена в Лисабон във вторник.


Европа настоява, че е най-ваксинираният континент и че има общ сертификат за пътувания, който би облекчил пътуванията, включително извън ЕС.

Според секретаря за вътрешните работи на САЩ Алехандро Майоркас, който води американската делегация на срещата, позицията на Вашингтон се определя от "данните на общественото здраве, с които разполагаме".
"Разбираме императивите за облекчаване на пътуванията и ускоряваме плановете си, доколкото е възможно", заяви Майоркас.

Той не даде подробности кога пътуванията към САЩ, включително туристическите, биха могли да се подновят.

Държавният секретар съобщи, че Вашингтон е започнал да разглежда въпроса за подновяване на международните пътувания на ниво работна група с представители на бизнеса на 7 юни.

Европейският съюз включи в списъка на безопасните държави САЩ на 18 юни, препоръчвайки на държавите членки да вдигнат ограниченията за страните от "белия" списък на за пътуванията.
Съветът на ЕС, който издава препоръката, съобщи, че решението се базира на критерии, свързани с епидемиологичната ситуация и с надеждността на наличната информация и източници на данни.

Освен САЩ без ограничения за пътуване в ЕС имат гражданите на Албания, Северна Македония, Сърбия, Израел, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Ливан, Руанда, Сингапур, Хонконг, Южна Корея и Тайланд.

Съветът остава на властите в страните членки да преценяват как ще удостоверяват, че пристигащите американски граждани са ваксинирани, тъй като САЩ не издават сертификат на имунизираните, а само картонче за датите и вида на поставените ваксини, който се получава при самото ваксиниране и се попълва на ръка.

Хърватия на крачка от сваляне на визите

Алехандро Майоркас съобщи, че Вашингтон е на финала на преговорите с Хърватия за премахване на визите за хърватски граждани, като увери, че решение за това дали визите ще отпаднат, може да се очаква "много скоро".
Хърватия е една от четирите европейски държави, от чиито граждани САЩ изискват предварително да си изваждат визи. Останалите са България, Румъния и Кипър.

Европейският съюз има политика за реципрочност по визови въпроси и темата за визите е част от трансатлантическия диалог по въпросите на сигурността.

Хърватия е най-новата членка на ЕС, която влезе в Съюза през 2013 г., шест години след България и Румъния.

Съгласно законодателството на ЕС, ако трета държава не отмени визовите изисквания в срок от 24 месеца, след като е била официално уведомена за ситуация на липса на реципрочност по отношение на визовата, Европейската комисия трябва да приеме правен акт за суспендиране на отмяната визовия режим за нейните граждани за 12 месеца.

Европейският парламент призова Комисията да действа в тази посока, налагайки визи на американските граждани, пътуващи за ЕС през октомври 2020 г. Тогава Комисията обясни, че последиците от подобно действие не са оправдани и обеща да засили усилията, така че четирите държави да успеят по-бързо да изпълнят американските условия за отпадането на визите. САЩ свалиха визите за полски граждани през 2019 г.

Дневник