Евросъюзът обмисля да предостави още 3.5 млрд. евро, за да могат сирийски бежанци да останат в Турция до 2024 г. Това съобщи днес агенция "Ройтерс", като цитира двама дипломати ден преди началото на Европейския съвет, от който ще е част темата.

Сделката с Турция е част от по-общ регионален план за овладяване на миграцията. Той предполага, че заедно с Йордания, Ливан и Сирия Турция ще получи 5.77 млрд. евро. Средствата ще са предназначени за хуманитарни проекти, а не за правителства и целят да предотвратят нов приток на бежанци в ЕС и да спечелят време до приключването на гражданската война.

В Турция има близо 4 млн. сирийци, като повечето от тях не живеят в бежански лагери, стотици хиляди работят, а децата им вече са на училище.

Анкара често изтъква, че е похарчила над 40 млрд. долара за предоставяне на основни услуги и иска средствата от ЕС да бъдат изплатени директно на правителството в Анкара. "Ройтерс" отбелязва, че предвид нарастващия авторитаризъм в Турция и влошаващото се състояние на човешките права това е малко вероятно.

ЕС освен това се опасява, че Турция ползва мигрантите като разменна монета. Такива бяха нагласите и след като през 2016 г. бе подписана сделка, предоставила 6 млрд. евро финансиране директно от правителствата и спряла мигрантския поток. Този път парите би трябвало да идват изцяло от общия бюджет на ЕС, затова Европарламентът ще трябва да даде одобрение.

Според агенцията тази ситуация ще съживи тежкия дебат в ЕС за отношенията с Турция, обвинявана от депутатите в потъпкване на основни свободи. Освен задържане на бежанци ЕС и Анкара договориха през 2016 г. отмяна на визите за Турция и ускоряване на работата по присъединяването на Анкара към блока. Тези въпроси обаче са в застой и ЕС се готви да поднови разговора.

В края на миналата седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу се срещна с върховния външнополитически представител на ЕС Жозеп Борел и двамата обсъдиха визовата либерализация и връзките между Турция и ЕС. Чавушоглу поиска връщане на масата за преговори. "Очакваме конкретни стъпки от ЕС сега... Изминаха повече от година и половина и не получаваме отговор по тези въпроси. Надяваме се, че тази среща на върха ще бъде повратна точка и Турция не бива да бъде спирана."

Дневник