Джон Макафий, роденият във Великобритания технологичен предприемач и създател на първата фирма за антивирусни програми, бе открит снощи мъртъв в килията си в затвор в Барселона, малко след като съд реши той да бъде екстрадиран в САЩ. Според адвоката му всички данни сочат, че той се е самоубил.

Хавиер Вилалба допълни, че клиентът му се е обесил, доведен до отчаяние след 9 месеца в затвора, докато течеше делото му за предаване на американските власти, които го издирваха за укриване на доходи в особено големи размери.

Миналия месец на съдебно заседание 75-годишният Макафий заяви, че в САЩ ще го затворят доживот. След съдебното решение в сряда британецът още можеше да обжалва.

През октомври той бе арестуван малко преди да се качи с британския си паспорт на самолет за полет до Истанбул. САЩ го издирват отдавна, а той често живееше на борда на голяма яхта и е обвинен, че е укривал доходи, включително от хонорари за речи, като изполлзва криптовалути и сметки на името на други лица. През 2019 г. Макафий заяви, че от 8 години не плаща данък върхи доходите си поради идеологически причини.

След като работи за НАСА, "Ксерокс" и "Локхийд Мартин", той регистрира през 1987 г. първата компания за продажба на антивирусни програми. Тя има около 500 милиона потребители и продължава да носи неговото име и днес, макар той да я продаде през 2011 г. на "Интел" за над 7.6 млрд. долара.

Макафий бе спорна личност с колоритна биография. През 2018 г. той заяви, че е баща на 47 деца, живееше в Белиз години наред и напусна, когато полицията го извика на разпит за убийството на негов съсед, беше и кандидат за президент на САЩ. Споделял е, че е срещнал съпругата си Джанис, когато тя се явила при него като проститутка. Често използваше "Туитър" и имаше близо 1 милион последователи. Последното му съобщение в социалната мрежа бе: "Всяка власт корумпира. Внимавайте какви правомощия давате на демокрацията."

В неделя Джанис Макафий написа в "Туитър": "Сега властите в САЩ са твърдо решени Джон да умре в затвора, за да го превърнат в плашило срещу всеки, говорещ срещу корупцията в техните агенции. За него няма никаква надежда да получи честен процес в Америка."

Дневник