Много е важно да се напредне с ваксинацията много бързо", за да се спре разпространението на открития първо в Индия Делта вариант на коронавируса.

Това обяви Европейският център за превенция и контрол на заболяванията за разпространението на смятания за много по-заразен вариант на SARS-CoV-2.

При това вирусът е способен да засяга и хора, които са получили само една доза ваксина.

Такова предупреждение дойде и от Световната здравна организация миналата седмица. СЗО очаква, че до месеци Делта вариантът (научно известен като В.1.617.2) ще стане доминантен. Същия път измина откритият първо във Великобритания вариант (Алфа или В.1.1.7), който от първите новини в началото на зимата се превърна в преобладаващия в Европа и другаде за няколко месеца.

Делта се смята за 40-60% по-опасен от Алфа. Притеснения в последните дни буди и неговата разновидност Делта+ (повече за нея четете тук).

Проблем особено за България

Средните стойности на ваксинация в ЕС безпокоят центъра: те предполагат, че близо 30% от хората на възраст над 80 г. и 40% от тези над 60 все още не са напълно ваксинирани. Повечето държави в блока все още не са имунизирали напълно и една трета от населението си - средно да го направили 27 на сто и то въпреки че властите говорят за "напредък" след първоначалния недостиг на ваксини, забавил кампаниите.
В България този показател е значително по-нисък според центъра - 15.9% от населението са с поне една доза, 13.5 на сто са с две. В ЕС няма други държави с толкова нисък дял имунизирани. По данни на ECDC от тази сутрин в Румъния са напълно ваксинирани 26.7% от населението, малко над 29% са с поне една доза. В Латвия, която в началото на ваксинацията се движеше със сходно с България темпо, е поставила поне една доза на половината жители, напълно са ваксинирани 37.2%. Сходни с латвийските са стойностите на Гърция.

Според данните на Единния информационен портал са ваксинирани напълно общо 767 723 души при поставени 1.695 млн. дози.

Дневник