Ръководителят на голямо разследване за ядрената катастрофа в Япония и бивш старши съветник в кабинета предупредиха тази седмица за рестартирането на 44-годишен реактор, заявявайки, че индустрията и правителството не са взели предвид поуките от Фукушима.

Kansai Electric Power, която обслужва Осака и нейните индустриални околности - район с приблизително същата икономическа продукция като Мексико - рестартира в сряда реактор номер 3 в своята станция Михама в Западна Япония, след като той бездейства 10 години.

Реакторът е най-старият, който е вкаран в употреба след катастрофата през 2011 г. и се нуждаеше от специално одобрение, за да удължи работата си над стандартния 40-годишен срок. Повечето реактори в Япония остават затворени, след като аварията разкри недостатъци в регулирането и надзора.

Тацуджиро Сузуки, бивш заместник-председател на Комисията по атомна енергия на кабинета, заяви пред "Ройтерс" в началото на седмицата, че има съмнения относно начина, по който е получено одобрението за рестартирането. Той заяви, че е притеснен от липсата на прозрачност и използването на субсидии, за да се повлияе на общественото мнение в района така, че да получи необходимото одобрение за рестартиране.

Гигантско земетресение край североизточното крайбрежие на Япония през март 2011 г. породи цунами, при което загинаха повече от 15 000 души и бе унищожено охлаждането в ядрената станция Фукушима Дайчи. Експлозии разтърсиха мястото, когато започна топене на реакторите и изхвърлянето на огромни облаци радиоактивни вещества, които се разпръснаха над сушата и морето. Слабият надзор, позволяващ на Tokyo Electric да омаловажи риска от цунами, беше един от недостатъците, подчертани в кризата.

"Изглежда, индустрията и правителството не са си научили уроците на Фукушима", каза Сузуки, който е в консултативния съвет на парламентарна комисия по ядрена безопасност.

Служители на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (METI), което подкрепя ядрената енергия, за да захранва промишлеността на Япония, посетиха до началото на тази година префектура Фукуи 110 пъти за период от две години.

Посещенията във Фукуи, включително ръководителят на мощната агенция за природни ресурси, предизвикаха неотдавнашно изслушване в парламентарна комисия. Субсидия от 2.5 милиарда йени (23 милиона долара) беше договорена за местните общности, преди губернаторът на Фукуи да даде съгласието си за рестартирането.

Kansai Electric бе компанията, която най-много разчиташе на ядрената енергия преди Фукушима, като около половината от произведената електроенергия е идвала от ядрени централи.


През 2019 г. ръководителите на Kansai Electric признаха, че са получили пари и подаръци на стойност 360 милиона йени от служител от град, край който е една от другите им атомни централи. "Те не са се променили, това е моето впечатление, въпреки скандала, свързан с рушвети", каза Сузуки. Kansai Electric изпълни изцяло план за подобряване на бизнеса след скандала, каза говорител пред "Ройтерс", отказвайки да коментира одобрението от местните власти за върнатия в употреба реактор. Министерството потвърди броя на посещенията на длъжностни лица във Фукуи и заяви, че пътуванията са "за обмяна на мнения".

Кийоши Курокава, който ръководи най-голямото разследване на най-тежката ядрена криза след Чернобил, определи в своя доклад за 2012 г. Фукушима като неизбежна катастрофа, "причинена от човека".

В Япония все още преобладава т.нар. силозен манталитет (нежелание да се споделя информация между отделни звена дори на една и съща компания - бел. ред.) сред ръководителите и групово мислене сред администраторите, което поставя организационните интереси над дълга към обществото за гарантиране на безопасност, каза Курокава.

"Винаги е важно да попитате какви са санкциите за лошо корпоративно поведение. Ако няма такива - а в Япония няма такива - тогава надзорът е безсмислен", каза той и добави, че е "загрижен" за рестартирането.

Михама е един от 16-те реактора, които са получили предварително или окончателно одобрение за рестартиране. От одобрените блокове на една четвърт всъщност е удължен експлоатационният живот. "Това трябваше да стане при изключителни обстоятелства, но в случая не изглежда толкова изключително", каза Сузуки.

Преди Фукушима общо 54 реактора доставяха около една трета от електроенергията на Япония. Обществеността редовно продължава да се противопоставя на ядрената енергетика, сочат социологическите проучвания.

Дневник