Говорителката на руското външно министерство изкара председателя на Национално движение "Русофили" в България дисидент, преследван заради инакомисилето си спрямо "западните позиции".

В разпространен днес коментар на Мария Захарова по повод внесените обвинения срещу Николай Малинов за шпионаж и предаване на държавна тайна се казва, че около лидера на партия "Възраждане на Отечеството" се създавало устойчиво впечатление за "целенасочено нагнетяване на нездрава атмосфера".

По думите ѝ целта била да се изпрати ясно предупреждение към всички, "които не са съгласни с антируската истерия, заляла "евроатлантическия" свят и е против добросъседството с Русия".

"Един вид, неподчиняването на западните позиции води до сериозни проблеми. Неведнъж изпитан прийом - голословни обвинения със силен идеологически оттенък, за да не се допусне никакво инакомислие."

Малинов от няколко дни е в Москва и има срещи с руски политици и парламентаристи. Според Захарова той е "последователен поборник за укрепване дружбата и сътрудничеството между Русия и България".

Тя за пореден път представя събитията в България не като суверенни решения на властите в София, а като изпълняване на нареждания от чужбина с цел реализиране на други национални интереси.

"За голямо съжаление, налаганата от Запада конфронтационна логика в международните отношения продължава да задушава всякакви кълнове на нормална логика, на трезво и суверенно разбиране на истинските национални интереси. Остава да разчитаме, че правосъдието в някои страни няма да обслужва политически поръчки и няма да се превръща в инструмент за уреждане на сметки с инакомислещите", завършва специалното изявление на Мария Захарова.

Дневник