Сътрудничество в името на стабилността и икономическия подем - така описаха вчера разговорите си участниците в историческа среща, събрала лидерите на Египет, Ирак и Йордания в Багдад и официализирала проект, подготвян поне две години.

На среща при засилени мерки за сигурност египетският президент Абдел Фатах ас Сиси, иракският премиер Мустафа ал Казими и йорданският крал Абдуллах Втори договориха засилено сътрудничество в икономиката, търговията и инвестициите.

Домакинът Багдад е важен двигател на инициативата, откакто Ал Казими пое властта и посети Вашингтон през септември миналата година. Зад общите фрази в съвместната деклерация, която говори за "придържане към принципите на добросъседството и ненамесата във вътрешните работи", "координация в борбата с тероризма" и съдействие за "стабилността на региона", обаче се крие амбициозен проект.

Петрол срещу електричество

Днешната визита е само точка в проекта "Нов Шам", чиято цел е сближаване с Ирак и Йордания в редица сфери - сигурност, икономика, търговия и инвестиции. Планират се например и стъпки за интеграция на електропреносните мрежи, сътрудничество в борбата с тероризма и дискусии по важни регионални теми.

Проектът "Нов Шам" е замислен за насърчаване на интеграцията в три държави с общо население над 150 млн. души с комбиниран брутен вътрешен продукт стотици милиарди долари. Той се базира на доклад на Световната банка, посочил през 2014 г. ползите от всички сътрудничеството между всички държави в региона (като "Аш Шам" от векове са известни части от източното крайбрежие на Средиземноморието) и включил редица други страни като Сирия, Ливан и Турция. Впоследствие Кайро, Аман и Багдад проявиха най-голям интерес към засилената интеграция.

Маршрутът на планирания петролопровод

В плановете на Ирак е и изграждането на петролопровод, през който да се изнасят 1 млн. барела дневно от Басра до пристанището Акаба в Йордания, а оттам - и към Египет. Петролопроводът е ключов момент в проекта, който предвижда и продажбата на петрол на изгодни цени, но изграждането му (ще се покрива участък от 1700 км) се бави с години.

В замяна Ирак ще бъде снабдяван с електричество, ще се обнови съществуващата енергийна инфраструктура, създаваща проблем от години и пострадала и в борбата с "Ислямска държава", ще бъдат насърчени инвестициите. Трите държави ще работят заедно по проект за общ икономически център.

Подкрепата на САЩ

Зад това сближаване се крие и стратегическото одобрение на важни съюзници в региона и на Съединените щати.

От една страна, Вашингтон, който насърчаваше този проект, се надява той да изгради алтернатива на иранското вляние в Ирак и да помогне за стабилизирането на страната, без да връща пряко американското. От друга, Ал Казими бе на посещение и в Залива през последните месеци в момент, когато богатите монархии, основен партньор на Египет, отново търсят мостове към Ирак.

САЩ приветстваха събитието като насърчаващо демокрацията в региона и нужно за стабилността.

Американски и регионални експерти са коментирали, че представянето на изборите пред Багдад като лутане между Техеран и Вашингтон не насърчават стабилността. Макар Ал Казими да е в по-добри отношения със САЩ от редица свои предшественици, задочните атаки между двете страни на иракска територия - между американски сили и милиции, подкрепяни от Иран - нажежават атмосферата. Това стана и днес, когато САЩ нанесоха вторите си въздушни удари по свързани с Иран (но и части от иракския апарат за сигурност) групировки, откакто Джо Байдън стана президент. Часове след това говорителят на иракската армия осъди необичайно остро нападенията като "нарушаване на суверенитета" на страната. Най-малко четирима бойци загинаха.

Историческо посещение

Връзките между Ирак и Египет се възстановяват постепенно в последната година, отчасти с помощта на Ал Казими. През декември Багдад одобри подновяването на договора за доставки на петрол за Кайро за 2021-ва, няколко месеца по-късно египетските власти подписаха общо 15 документа и меморандума в петролната индустрия, строителството, инфраструктурата, търговията и други.

Президент на Египет - някогашният арабски политически гигант, опитващ да възстанови част от изгубеното в годините след Арабската пролет влияние - не бе стъпвал в Ирак от 1990 г., когато Саддам Хюсеин нареди нахлуването в Кувейт.

Сиси, Ал Казими и крал Абдуллах отложиха два пъти срещите си - един път заради влакова катастрофа с десетки жертви в Египет, а след това заради политическата нестабилност в Йордания, свързана с обявения заговор срещу монарха.

Важни за всички държави, но в голяма степен за Египет, външнополитически въпроси влязоха в дневния ред. Според египетското президентство палестинският конфликт е сред тях, месец след като посредничеството на Кайро сложи край на 11-дневни атаки между Израел и ивицата Газа. Обсъждани са и усилията да се сложи край на войната в Йемен.

Дневник