Сили, лоялни на бившите управляващи в етиопския щат Тиграй, до неотдавна доминирали в националната политика, си върнаха контрола на столицата му Мекеле осем месеца след началото на конфликта.

Това подтикна етиопското правителство да обяви "незабавно, едностранно" прекратяване на огъня, макар и без да обяви, че е загубило града. Адис Абеба изтласка бойците миналата есен насред обвинения в репресии и нарушаване на човешките права и разпалване на хуманитарна криза.

По-късно премиерът Абий Ахмед Али, носител на Нобелова награда за мир, потвърди, че в сблъсъците са участвали и еритрейски войски.

Спешна доставка на помощи

"Столицата на Тигре, Мекеле, е под наш контрол", заяви говорителят на Народноосвободителния фронт на Тиграй Гетачу Реда. Очевидци разказват за "Ройтерс" как войници в униформи на Тиграй са обкръжили Мемориала на мъчениците и как някои цивилни са излезли по улиците, за да празнуват. За Би Би Си свидетели също разказват, че хиляди празнуват по улицата, развяват знамена, има и фойерверки. Медията цитира източници на "Франс прес", според които всички от временното правителство на щата (назначено от централното без избори заради кризата) са напуснали Мекеле.

В Мекеле нямаше въоръжени сблъсъци, но те се водеха около столицата, хиляди в региона напуснаха домовете си, ООН предупреждаваше за глад в части от Тиграй, непосредствено застрашаващ живота на 350 хил. души, други 2 млн. души са в опасност. По-късно регионални медии цитираха изявление на тиграйското временно правителство, според което е нужно примирие за спешна доставка на хуманитарни помощи.

Примирието ще продължи поне до септември, защото в документа, с който се обявява, се говори за срок до края на "земеделския сезон".

Ден преди новината за превземането на Мекеле нарасна напрежението между агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ и националното правителство. Организацията съобщи, че етиопски войници са влезли в офиса ѝ в Мекеле и са разглобили комуникационно оборудване, като са нарушили имунитета на организацията и нормите на международното хуманитарно право.

Вътрешен конфликт или регионален проблем

Тиграйците бяха гръбнакът на етиопския елит, макар да са малка част от етиопското население от над 110 млн. души, до идването на власт на Абий, етнически оромо и представител на най-многочислената общност в страната.

Властовите междуособици бяха част от причината да се изостри напрежението миналата година. Заради тях Тиграй бе сред щатите, където националните избори - първите, откакто Абий е на власт - не се състояха миналата седмица.

Адис Абеба овладя Мекеле на 28 ноември миналата година, след като Народноосвободителният фронт на Тиграй предизвика властта и овладя военни бази на фона на стремежа на Абий да се превъзмогне етническият федерализъм в разнородната африканска държава. Достъпът до щата бе ограничен в последните месеци и постъпваше информация за продължаващи сражения, въпреки че Етиопия обяви победа още с превземането на Мекеле три седмици след началото на офанзивата през ноември.

Миналата седмица десетки загинаха при бомбардировки на етиопските военновъздушни сили на оживен пазар в Тиграй. Разселените за изминалите месеци са над 2 млн. души (в щат с 6 млн. население), малка част от тях избягаха в Судан, според експерти на базата на разкази на очевидци може да започнат разследвания за военни престъпления и от двете страни.

Западът направи опити да свика заседание на Съвета за сигурност на ООН, а американският президент Джо Байдън втвърди тона към Етиопия след встъпването си в длъжност. Китай, Русия и други сили, сближили се с Етиопия (Пекин е ключов търговски партньор), обаче обявиха проблема за вътрешен. В Адис Абеба преди седмици имаше антиамериканско шествие, на което освен портрети на президентите Си Цзинпин и Владимир Путин можеха да се видят и лозунги като "Долу ръцете от Тиграй".

Дневник