Половин година след началото на масовото ваксиниране в Русия властите обявиха, че започват реваксиниране. Според здравното министерство това е необходимо да се прави 6 месеца след първата доза, докато в страната не бъде достигнато ниво на колективен имунитет. Такава е препоръката и на Световната здравна организация, допълват от ведомството.

Временните препоръки за новата кампания са одобрени и разпратени по регионите. Реваксинирането може да се прави с който и да е от одобрените препарати, регистрирани в Русия, както и независимо от наличието на антитела.

Решението идва в момент на пик на новите случаи на заразени, за което е обвиняван делта вариантът на COVID-19, както и ниското ниво на ваксиниране. В четвъртък бяха регистрирани 672-ма починали, което е най-големият официален брой на жертви за 24 часа досега.

Властите в Москва наредиха задължително ваксиниране за здравни служители и тези от обществени и частни институции, имащи на работа контакт с клиенти. Но днес агенция РБК съобщи, че в столицата са се изчерпали наличните дози от "ЕпиВакКорона" и "КовиВак" - продукти, които не са толкова популярни, колкото "Спутник V".

От януари насам са ваксинирани едва 16% от населението, какъвто е в момента резултатът и в България. Кремъл призна тази седмица, че няма да постигнат колективен имунитет тази година.

Вицепремиерът Татяна Голикова, отговаряща за борбата с пандемията, препоръча ваксинираните да не търсят бустерна доза 12 месеца след приключване на процедурата, но после допълни, че в създалата се ситуация това може да стане и след половин година.

Според московския кмет Сергей Собянин няма друг препарат за реваксиниране освен "Спутник лайт", който се предлага от 25 юни. Не е съвсем ясно как човек да разбере дали е време да си постави подсилваща доза, защото резултатите от тестовете за антитела не се смятат за показателни, няма и референтни прагове, по които да се ориентират медиците. Няма и противопоказания за поредно ваксиниране с добре познати препарати.

Все пак препоръката на специалисти е към тази мярка да се насочат на първо място преболедувалите през 2020 г.

Дневник