Александър Лукашенко заяви днес, че е наредил на граничните войски на Беларус напълно да блокират границата с Украйна, съобщи националната информационна агенция БЕЛТА.

Причината според него е, че "огромно количество оръжие влиза в Беларус от Украйна". Думите му са част от словото на тържествено събрание за Деня на независимостта.

Освен това Лукашенко заяви, че били открити "спящи" терористични клетки, т.нар. отряди за самоотбрана. "Целта им е насилствена смята на властта в Деня Х. Те самите още не знаят какъв е този ден, към него трябва да бъде докаран нашият народ", допълва той.

След това изреди и държави, които били замесени във всичко това: Германия, Украйна, САЩ, Полша и Литва и обвини лично канцлера Ангела Меркел.

Лукашенко говори за разрастваща се акция за свалянето му и обяви приключването на "мащабна антитерористична операция". "Струваше ни се, че ще ни душат икономически. Не. Продължава се в по-мащабни форми терорът в страната срещу хора и обекти", цитира още думите му БЕЛТА.

ЕС не го признава за президент на Беларус вече от почти една година. Преди десетина дни ЕС, заедно със САЩ и Канада наложи поредните санкции срещу режима му.

Дневник