Над 1000 военни от Афганистан са напуснали страната и са избягали в Таджикистан снощи при сражения с талибаните - само два дни след пълното изтегляне на Съединените щати от най-голямата им база в страната.

Според наличната информация станалото не е резултат от една отделна битка, а по цялото протежение на границата и е трети подобен инцидент за две седмици - общо 1600 военнослужещи са взели това решение от средата на юни насам.

Руският президент Владимир Путин вече изрази желание да помогне на Таджикистан в ситуацията на границата в рамките на Организацията да договора за колективна сигурност, в която членуват и двете страни. В същата страна има и китайска база. В последните седмици неведнъж се съобщаваше за бягства на жители на различни афганистански региони в Таджикистан или Узбекистан.

Рискове

Новината е още един сигнал, че изтеглянето на Съединените щати и партньорите им в НАТО върви ръка за ръка с ескалация на насилието и овладяване на нови територии от талибаните. Движението, което САЩ прогониха от Кабул преди почти 20 години, отново контролира около 40% от централноазиатската държава.

За отстъпление на военни, приети в съседната страна, за да бъде "спасен животът им", се говори от граничната служба на Таджикистан. Сражения с талибаните имаше и в деня на напускането на Баграм, когато говорител на движението обясни, че на афганистански войници в Бадахшан и Тахар (две от северните провинции на границата с Таджикистан) е дадена възможност да се предадат и да преминат на страната на движението, за да бъде пощаден животът им. Настъплението на талибаните започна, след като изтеглянето на предвожданата от САЩ коалиция на НАТО започна на 1 май (в отговор Афганистан обяви национална мобилизация).
Успехите на тази офанзива, поставила обширни територии под техен контрол, дадоха сили на дебата дали изтеглянето сега няма да остави Кабул в лапите на движението.

Вашингтон настоява, че макар изтеглянето да върви по план, Афганистан няма да бъде изоставен. Близки централноазиатски държави бяха сред обсъжданите варианти за изпращане на нови американски сили за сдържане на талибаните. Афганистанският президент Ашраф Гани от своя страна настоява, че въоръжените сили могат да се справят със ситуацията без чужда помощ.

Дневник