Словенското председателство на ЕС ще се опита да върне разширяването на Шенген в дневния ред на евроинституциите за първи път от три години.

Говореки пред Европейския парламент в Страсбург във вторник словенският премиер Янез Янша, чиято държава пое председателството на Съвета на ЕС на 1 юли, заяви, че "трябва да започнем да говорим разширяването на Шенген". Янша заяви, че "страните, които са изпълнили критериите, трябва да бъдат приети" и да не бъдат оставяни да изчакват повече отстрани.

България и Румъния чакат вече съответно 10 и 9 години за влизане в безвизовото пространство. Хърватия също изпълни техническите критерии през март 2021 г. За да бъдат приети трите държави трябва да си осигурят единодушие на шенгенските държави, като решението може да бъде взето от Съвета, където Словения ще председателства до края на годината.

Разширяването на Шенген и разширяването на ЕС са част от приоритетите на словенското председателство.

Събуждането на Западните Балкани

"Знаем колко е важна европейската пепрспектива за извършване на реформите. Видимостта на перспективата е от решаващо значение да, за да се осигури подкрепа от гражданите за реформите", заяви Янша пред парламента, като добави, че Словенското председателство си поставя за цел "да събуди европейската перспектива за Западните Балкани", защото "ако не го направим ние ще е някой друг, който не споделя европейските ценности".

Словения ще организира среща на върха на ЕС за Западните Балкани през октомври, когато ще бъде направен пореден опит да се преодолее българското вето пред започване на преговорите за членство с Албания и Северна Македония.

Желание да се даде ход на преговорите изрази и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която заяви в пленарната зала, че "това е в наш интерес".

Словенския прочит на европейските ценности

Янша беше приет хладно в Европейския парламент, като големите партии от ЕНП до крайната левица отправиха упреци за свободата на медиите, независимостта на съдебната власт и спазването на основните права.

Критиките идват, след като старши вицепрезидентът на Европейската комисия Франс Тимерманс отказа да се снима с Янша при официалното посещение за началото на председателството на еврокомисарите в Любляна на 1 юли. Тимерманс обясни в интервю за германски вестник, че Янша е показал на комисарите снимка на словенски съдия със словенски евродепутат от групата на социалистите и други членове на опозиционната социалдемократическа партия, като доказателство за партийната обвързаност на словенските магистрати. Това вбесило Тимерманс, който също е социалдемократ, и той отказал официалната снимка на Еврокомисията със словенското правителството.

Самият Янша нарече упреците на лидерите на парламентарните групи от социалистите, "Обнови Европа", Зелените и крайната левица "изнасяне на словенски въпроси на европейско ниво". Той отхврли обвиненията за атаки срещу свободата на медиите, като заяви, че той е последният журналист в Словения, лежал в затвора заради работата си. Премиерът, който е известен с атаките си в "Туитър" срещу журналисти и със спирането на субсидията на Словенската телеграфна агенция, заяви, че в страната му "има нулева репресия срещу медиите и журналистите".

Съпартийците му от ЕНП се ограничиха в критиките до блокирането на участието на Словения в Европейската прокуратура. Янша защити решението си да анулира избора на делегирани прокурори за службата на Европейския прокурор. Словения е единствената държава, която не определи прокурори, които да разследват злоупотреби с европейски средства, което ще затрудни работата на Лаура Кьовеши, която започна работа на 1 юни. Премиерът заяви, че насрочената нова процедура за подбор ще приключи през есента, но не се ангажира с конкретен срок, защото в нея роля имал и Висшия съдебен съвет. Вместо това той отправи упрек към държавите, които не участват в Европейската прокуратура - Унгария, Полша, Дания, Ирландия и Швеция, като каза, че така те подкопават доверието в механизма и че "еднакви стандарти трябва да се прилагат към всички".

По повод критиките за спазването на върховенството на правото в Словения, Янша заяви, че еднакви критерии трябва да се прилагат към всички държави, аргумент, използван най-често от унгарския премиер Виктор Орбан, чийто близък съмишленик е.

Янез Янша заяви, че съдебната власт трябва да бъде оставена да решева кое е правилно, като се политическите органи не се месят. Тази теза се отстоява от Унгария и Полша, които атакуваха пред Съда на ЕС новия европейски механизъм, обвързващ европейското финансиране със законността.

По отношение на върховенството на правото, което също е приоритет на прадседателството словенският премиер каза, че ще бъде отстояван принципът за разделението на властите, а акцент в приоритета за свободата на медиите ще е борбата с фалшивите новини.

За върховенството на правото Янша получи подкрепа от съпартийците си от ЕНП, чийто лидер в Европарламента Манфред Вебер заяви, че контролът за спазването му е на Европейската комисия и настоя тя възможно най-бързо да обяви има ли нарушения на европейските стандарти в Словения.

Словенското председателство ще издигне в първостепенна задача прекратяването на пандемията и връщането на нормалност. След досиетата, по които работата ще бъде ускорена е осигуряването на автономност на Европа по осигуряването на защитни облекла, лекарства и съставки за тях, както и задвижването на изпълнението на плановете за възстановяване и устойчивост на държавите, които са представиили такива. Европейската комисия вече оцени 14 плана, които трябва да получат одобрение от Съвета, за да започне финансирането им от Брюксел.

Словения ще даде предимство и на законодателните предложения, които Еврокомисията ще предложи идната седмица, за да осигури постигането на зеления преход. Янша заяви, че страната му ще следи за "честност и балансираност", така че да не се окаже, че отделни европейски региони понасят твърде висока цена и че зелените цели няма да доведат до разрушаване на европейската икономика.

Без да спомене и дума за развитие на трансатлантическите отношения, словенския премиер заяви в Европарламента, че председателството ще направи възможното за напредък в преговорите с Китай и с Индия.

Дневник