Основаната преди 12 години, хърватската компания "Римац Аутомобили" е основен акционер в легендарната френска марка "Бугати" от понеделник. От 1998 г. "Бугати" е част от "Фолксваген груп".

Хърватската компания вече държи 55% дял в новата компания, кръстена Bugatti Rimac, която ще е отговорна за развитието и производството на двете марки. Неин изпълнителен директор ще е основателят на "Римац" Мате Римац.

Историята на "Римац Аутомобили" започва в гаража на Мате Римац през 2008 година, когато хърватинът е едва на 20. Там той трансформира своето BMW 3 Series от 1984 година в електромобил. "Римац Аутомобили" е основана през 2009 г, а 12 години по-късно в нея работят над 1000 души. Основният акционер в компанията е Мате Римац с 37%, "Порше" има 24% дял, "Хюндай Мотор" 12% собственост, а други инвеститори държат 27% от акциите.

"Римац Аутомобили" разработва електрически задвижващи системи и батерии за автомобилната индустрия, като клиенти са и фирми като "Астон Мартин", "Порше", "Пининфарина", "Хюндай", "Киа", "Рено" и други.


Към момента компанията предлага и свой автомобил. Той е кръстен Nevera и представлява електромобил с мощност 1914 конски сили, способен да се ускори до 415 км/ч. Цената на хиперколата е 2 милиона евро. Nevera се предлага от миналата година и се появи три години след първия прототип.

Сделката за "Бугати" превръща хърватската компания от амбициозен автомобилен стартъп в утвърден играч в световната автомобилна индустрия. "Римац" и "Бугати" остават отделни марки, като новата компания предстои да разработи бъдещ автомобил и за двете. Така и легендарната френска марка ще влезе в сфера на електромобилността.

Дневник